Anne Kukkohovin helpot vinkit: Näin torjut kaamosväsymyksen!

Vuoden pimein aika on jälleen käsillä. Auringonvalon väheneminen laskee D-vitaminitasoja, mikä näkyy väsymyksenä ja jaksamattomuutena. Kaamoksen taklaamiseen ei tarvita poppaskonsteja, vinkkaa kauneusalan yrittäjä ja Tanssii tähtien kanssa -tähtikokelas Anne Kukkohovi.

Päivänvalon vähentyessä laskee myös monen aktiivisuustaso. Elokuun energiapuuskassa aloitettuihin harrastuksiin on yhä vaikeampi motivoitua, herätyskellon soidessa tekee mieli kääntää kylkeä. Vapaa-ajanviettotavoista sohvan nurkassa nököttäminen alkaa houkuttaa sosiaalisia rientoja enemmän.

Seuraa MTV Lifestyleä Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa!

Kaamosväsymys on täällä.

– Aina tämä pimeä aika yllättää armottomuudellaan, vaikka väitän päässeeni niskan päälle säännöllisesti liikkumalla. Aamuisin on vaikeaa nousta pilkkopimeään, mutta sarastuslamppu herättää minut nykyisin lempeästi, kauneusalan yrittäjä ja Tanssii tähtien kanssa -tähtikokelas Anne Kukkohovi kertoo.

Taklaa taudit ja tulehdukset

Auringon UV-säteily pitää ihon D-vitamiinintuotannon käynnissä. D-vitamiinia elimistömme tarvitsee elintärkeän luuston rakennusaineen, kalsiumin imeytymiseen.

Anne Kukkohovin viisi niksiä: Kukista kaamosväsymys

1. D-vitamiinia mahdollisimman puhtaassa kapselimuodossa, aterian yhteydessä

2. Säännöllinen liikunta ja ulkoilu raittiissa ilmassa vaikuttavat mielialaan

3. Kylmäpuristettua öljyä smoothien sekaan tai avokadoja ja pähkinöitä ruokavalioon

4. Sarastuslamppu herättää lempeästi pilkkopimeään aamuun

5. Lepo ja palautuminen tarpeen mukaan saa myös luovuuden kukoistamaan

– Kaiken kiireen keskellä haluan pitää immuniteettini vahvana. Tässä D-vitamiini on suuressa roolissa. Se myös hillitsee kehon tulehduksia. Otan kuuriluontoisesti kapselimuodossa D-vitamiinia suuriakin annoksia, jos huomaan ympärilläni ihmisten pärskivän, Kukkohovi kertoo.

Luonnollisimmin D-vitamiinia saa auringonvalosta. Mutta koska pohjoisen pallonpuoliskon kaamoksessa hädin tuskin näemme aurinkoa, suositellaan sen nauttimista ravintolisänä.

– Koska D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, D-vitamiinikapseli tulisi nauttia aina aterian yhteydessä ja mielellään niin, että ateria sisältää jonkin rasvan lähteen, esimerkiksi kookosöljyä, manteleita tai voita, kertoo ravinto- ja hyvinvointivalmentaja Sami Sundvik.

Suosituksien vai tarpeen mukaan?

Lapsille ja aikuisille suositellaan tällä hetkellä D-vitamiinia kymmenen mikrogramman vuorokausiannoksena – yli 75-vuotiaille kaksikymmentä. Suosituksia on kritisoitu liian alhaisiksi: esimerkiksi Suomen ilmastoa vastaavassa Kanadassa suositellaan yli 50-vuotiaille yli 50 mikrogramman päivittäistä annosta.

– Syön D-vitamiinia 125 mikrogrammaa päivittäin. Mutta vain mittauttamalla oman D-vitamiinitasonsa saa selville, onko oma annos riittävä. Kun mittautin oman tasoni, se oli kunnossa, muttei millään tavalla yläkanttiin, vaikka jo silloin söin roimasti suositustemme yli, toteaa Kukkohovi.

"Kroppa ja mieli voivat hyvin"

Jo vuosia D-vitamiinia ravintolisänä nauttineen Anne Kukkohovi uskoo D-vitamiinin terveyttä edistäviin vaikutuksiin.

– Paitsi että kaamospimeys on nykyään minulle vain yksi vuodenajoista, olen huomannut jaksamiseni ja immuniteettini parantuneen. Tulehdukset ovat kadonneet ja kehoni kestää esimerkiksi tanssirääkkiäkin todella hyvin. Kun boostaa ruokavaliotaan lisäksi hyvillä kylmäpuristetulla öljyillä, kuten MCT:llä, ja syö paljon pähkinöitä sekä avokadoja, kroppa ja mieli voivat hyvin.

Tanssii tähtien kanssa: Anne Kukkohovin  ja Markon taidonnäyte

Lue myös:

    Uusimmat