Anne Kukkohovi testasi vanhaa kansanparannuskeinoa: "Mitä shamaanimystiikkaa!"

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo millainen kokemus oli kokeilla ensimmäistä kertaa vanhaa kansanparannuskeinoa: kuppausta.

Koko Suomi Leipoo -juontaja, kauneuden sanansaattaja ja hyvän olon lähettiläs Anne Kukkohovi kertoo silmät hehkuen ensimmäisestä kokemuksestaan kupattavana.

– Kuppauksessa oli shamaanimystiikkaa, se oli aivan mieletön kokemus! Kukkohovi riemuitsee.

Kuppaus on vanha kansanparannuskeino, jota on harjoitettu Suomessa mitä ilmeisimmin jo 1400-luvulta lähtien.

– Saavuin saunalle, jonka lattia oli aivan veressä. Kuppaajilla oli yllään muoviset essut. Veren haju, se raudan tuoksu, oli erittäin voimakas, nainen kuvailee.

Kuppaus suoritetaankin saunatiloissa: lämpö pehmittää ihoa ja pistää veren liikkeelle. Lämpimälle, pestylle iholle asetetaan tämän jälkeen kupparisarvet akupunktiopisteisiin.

– Ensin kävin saunassa, jotta ihoni olisi lämmin. Sen jälkeen kiipesin pöydälle kupattavaksi: minua edellä kupattavana käyneen henkilön veri oli ollut tummaa, mutta minun oli eriväristä: se oli kirkasta. Näytti myös siltä, että verta valuisi kuppauksessa paljon, vaikkei niin todellisuudessa käy.

"Vanhat murheet heitettiin pois"

Kuppaus ei ollut Anne Kukkohovin yllätykseksi lainkaan kivuliasta: ensimmäisellä hoitokerralla keskityttiin eritoten naisen yläkroppaan. Saunomiseen ja kuppaukseen sujahti yhteensä 30 minuuttia, jossa paha veri otettiin pois.

– Kuppauksesta tuli rauhallinen, hyvä olo. Hivenen selkää juili, ja selkäni oli pieniä haavoja täynnä: se tuntui kuin urheilusuoritukselta! Mutta se oli myös uudistavaa: vanhat murheet heitettiin siinä pois, nainen kuvailee.

Kukkohovi kertookin haluavansa kokeilla kuppausta ehdottomasti uudestaan.

– Suosittelen kuppausta kaikille, jotka ovat kiinnostuneet luonnonhoidoista. Lääkärin kanssa kannattaa kuitenkin ensin keskustella, mikä sopii itselleen.

Uusia ja vanhoja kauneushoitoja mielellään kokeileva Kukkohovi muistuttaa, kuinka tärkeää on pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan: oman hyvinvoinnin kannalta tärkeintä olisi, ettei vain jämähdä sohvalle.

– Minusta on muutoinkin tärkeää mieluummin ylläpitää terveyttä, kuin hoitaa sairautta, Kukkohovi hymyilee.

Tiesitkö tätä kuppauksesta?

– Alun perin kuppaus-menetelmä vieri Eurooppaan 1200–1300-luvulla Kiinasta.

– Kuppaus perustuu klassiseen humoraaliopin mukaiseen käsitykseen neljästä ihmisessä olevasta perusnesteestä: verestä, limasta sekä mustasta ja keltaisesta sapesta. Nämä nesteet saattavat joutua epätasapainoon, jolloin kehossa ilmenee erilaisia sairauksia ja vaivoja.

– Nykyisen tietämyksen mukaan kuppaus luetaan niin kutsuttuihin ärsytyshoitoihin, jossa kipuärsytyksen myötä elimistöstä vapautuu endorfiineja, jotka ovat elimistössä olevia morfiinin kaltaisia aineita.

– Kuppauksessa hoidettavasta poistetaan laskimoverta käyttämällä välineenä kuppaussarvia tai imukuppeja, jotka imeytetään ihoon vetämään verta alipaineen avulla.

– Kuppauksen ideana on kuin onkin poistaa kehosta "pahaa verta": kuppauksessa elimistöstä poistuu ihon alle kertyneitä kuona-aineita.

– Kuppauksen voi suorittaa 2–4 kertaa vuodessa, kupattavan kunnosta riippuen.

– Kuppauksen vaikutukset tuntuvat useimmissa tapauksissa jo välittömästi, mutta keho tekee puhdistustyötä tehokkaasti noin kahden viikon ajan kuppauksen jälkeen.

Kuppauksesta voi saada apua seuraaviin vaivoihin:

– korkeaan verenpaineeseen

– niska-, selkä- ja hartiakipuihin

– selluliitin hoitoon

– päänsärkyyn, migreeniin

– puutuviin yläraajoihin

– kylmiin, särkeviin ja levottomiin alaraajoihin

– akneen, ihottumiin, psoriasikseen

– astmaan ja vaihdevuosien vaivoihin

– unihäiriöihin

"Tiesitkö tätä kuppauksesta?" lähteet: Kuppaus.fi, Lapcream.com, Wikipedia

Kuvat: Katri Koskinen, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja