Mainos

Analyytikko: Elopin valinta Microsoftin johtoon tyrmättäisiin täysin

Ohjelmistojätti Microsoftin johtaja Steve Ballmer ilmoitti perjantaina vetäytyvänsä yhtiön johdosta. Pohdinta Ballmerin seuraajasta käynnistyi välittömästi.

Suomalaisittain mielenkiintoista on, että moni arvostettu julkaisu on nimennyt Nokian toimitusjohtajan Stephen Elopin yhdeksi vaihtoehdoksi Microsoftin tulevaksi johtajaksi. On tosin huomioitava, että Elopin nimi on vain yksi nimi monien muiden ehdokkaiden joukossa, ja tässä vaiheessa kyse on puhtaasti arvailusta.

Mutta olisiko Elopilla todellisia mahdollisuuksia siirtyä Microsoftin johtoon? MTV3 Uutiset tiedusteli asiantuntijoiden näkemyksiä aiheeseen:

– Lähinnä voisi pohtia, että miksi Microsoftin kaltainen suuri firma haluaisi palkata itselleen johtajan ulkopuolelta. Usein tällaiset yhtiöt palkkaavat johtajansa talon sisältä, toteaa OP Pohjolan seniorianalyytikko Hannu Rauhala.

Rauhala kommentoi, että kriisissä olevat firmat saattavat etsivät pelastavaa ritaria talon ulkopuolelta. Microsoftin tapauksessa on kuitenkin vaikea nähdä, että yhtiö olisi tekemässä näin.

Myös Inderesin analyytikko Mikael Rautanen pitää Elopia melko epätodennäköisenä ehdokkaana.

– Elopilla on todella heikko "track record" (ansioluettelo) siitä, miten Nokian markkinaosuus, liiketoiminta ja osakekurssi ovat kehittyneet hänen aikanaan. Microsoft ei voi valita häntä jo siitä syystä, että sijoittajien ja muiden ulkopuolisten näkökulmasta valinta tultaisiin tyrmäämään täysin, Rautanen kommentoi.

Vahvuutena mobiilimaailman kokemus, heikkoutena luottamuksen puute

Rautasen mukaan Elopin vahvuutena Microsoftin kannalta olisi se, että hän on ollut mobiilimaailman näköalapaikalla kolme vuotta ja hän voisi tuoda tässä asiassa Microsoftin kaipaamaa osaamista. Mobiilistrategia on ollut Ballmerin aikana Microsoftin heikkous.

Rautanen huomauttaa, että tämän lisäksi Elopilla on aiempaa Microsoft-taustaa. Elophan tuli Nokian johtoon juurikin Microsoftilta.

Rautasen mukaan Elopin heikkous on kuitenkin se, että hänellä ei ole pääomamarkkinoiden luottamusta. Tätä pörssiyhtiö tarvitsee.

"Osakemarkkinat villiintyisivät Elopin siirtymisestä"

Entäpä mitä se tarkoittaisi Nokian kannalta, jos Elop kuitenkin siirtyisi syystä tai toisesta Nokian johdosta muualle?

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö pohtii yleisellä tasolla, että kun ison yhtiön kippari vaihtuu, niin huomionarvoista on se, mihin suuntaan firmaa tällöin aletaan ohjata.

OP Pohjolan seniorianalyytikko Hannu Rauhala puolestaan toteaa, että usein yhtiö henkilöityy juuri toimitusjohtajaan. Mikäli Elop jostakin syystä siirtyisi pois Nokialta, niin tällöin yhtiön toimintaan tulisi luultavasti uudenlaisia linjauksia.

Inderesin analyytikko Mikael Rautanen puolestaan arvelee, että jos Elop siirtyisi nimenomaan Microsoftille, niin osakemarkkinat villiintyisivät.

– Se olisi bensaa liekkeihin spekulaatiolle Nokian älypuhelinliiketoiminnoiden myynnistä Microsoftille. Tämä pakottaisi Nokian myös pohtimaan nykyistä avoimemmin strategisia vaihtoehtoja, kuten matkapuhelinliiketoimintojen myyntiä tai älypuhelinstrategian laajentamista muihin ohjelmistoalustoihin, pohtii Rautanen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.