Amy unohti tamponin sisäänsä viideksi päiväksi – hengenvaaralliset seuraukset: "En ollut uskonut, että näin voisi käydä minulle"

Onko sinulla runsaat kuukautiset? Nämä ongelmat tunnistat varmasti 1:19
Jos kuukautisesi ovat runsaat, samaistut taatusti näihin ongelmiin!

Amy hoksasi vasta muutaman päivän päästä, että hänen sisällään oli tamponi. Sen seurauksena hänelle kehittyi toksinen sokkioireyhtymä.

24-vuotias brittiläinen Amy Williams sai toksisen sokkioireyhtymän, kun tamponi oli jäänyt hänen sisäänsä useammaksi päiväksi. Amya haastatteli The Sun

Unohti laittaneensa tamponin

Kesäkuussa 2019 Amy oli viettämässä iltaa ulkona yhdessä poikaystävänsä kanssa. Jossain vaiheessa iltaa hän meni vessaan vaihtamaan tamponin.

Amy ei kuitenkaan löytänyt tamponin narua. Niinpä hän ajatteli, että ei ollut tamponia alun perin laittanutkaan ja laittoi uuden.

– Olin todella humalassa enkä muistanut, että olin laittanut sen jo. Enkä tosiaan huomannut sen olevan sisälläni.

Tämän jälkeen Amy vaihtoi tamponin aina, kun se oli tarpeen. 

Omituinen haju kiinnitti huomion

Viisi päivää myöhemmin Amy kiinnitti huomiota siihen, että hänen alapäänsä haisi voimakkaasti.

– Se haisi kuin kuolemalta eikä ollut normaalia.

Amy päätti mennä suihkuun ja kokeilla, josko haju siten lähtisi. Peseytyminen ei auttanut ollenkaan.

Tämän jälkeen Amy päätti tutkia asiaa hieman tarkemmin. Tunnustellessaan paikkojaan hän tajusi, että tamponi oli hänen sisällään.

– Olin kauhuissani.

Tamponin poistaminen sattui

Tamponi oli kääntynyt sellaiseen asentoon, että Amylla meni puoli tuntia saada se pois. Hän kertoo tamponin poistamisen olleen todella kivuliasta.

– Kun vedin sen ulos, tunsin, että pyörtyisin ihan kohta.

– Tamponi oli ihan musta. Se oli ällöttävää.

Oireilu alkoi alavatsakrampeilla

Tamponin poistamisen jälkeen Amyn alavatsassa alkoi tuntua kovia kramppeja. Pari päivää myöhemmin, kesken työpäivän, Amy alkoi tuntea itsensä huonovointiseksi. Työkaverikin oli kiinnittänyt huomiota siihen, että hän näytti sairaalta.

Amy vietiin siltä istumalta sairaalaan. Hänellä oli 40 astetta kuumetta. Matkalla sairaalaan hän oli alkanut oksentaa.

Sairaalassa Amy otettiin saman tien hoitoon. Hänelle alettiin antaa antibiootteja ja häneltä otettiin verikokeet. Kävi ilmi, että CRP-arvot olivat todella voimakkaasti koholla.

– Kerroin, että tamponi oli jäänyt sisälleni viideksi päiväksi ja he näyttivät huolestuneilta.

Oireiden syynä toksinen sokkioireyhtymä

Amylla todettiin toksinen sokkioireyhtymä.

– Lääkäri sanoi, että jos olisin mennyt sinä päivänä kotiin, en olisi enää myöhemmin herännyt.

Toksinen sokkioireyhtymä (TSS) johtuu stafylokokkibakteerista, kertoo Terveyskirjasto. Oireyhtymään liittyy äkillisesti noussut yli 39 asteen kuume, punoittava ihotulehdus sekä monielinvaurio. Uutisoimme aiemmin Ranskassa sattuneesta tapauksesta, joka osoitti, että sairastumisriski voi liittyä myös kuukautiskuppeihin.Vaikka sairaus liitetään yleisesti tamponin käyttöön, ovat kuukautisiin liittymättömät tapaukset huomattavasti yleisempiä.

Sairaalahoitoa ja antibiootteja

Seuraavien neljän päivänä ajan Amy oli sairaalassa. Hän menetti aina välillä tajuntansa ja sai antibiootteja verenmyrkytykseen.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Amylla ja hänen poikaystävällään on 3-vuotias poika. Amy pelkäsi, ettei näkisi enää lastaan, mutta hoitaja rauhoitteli, että hän vielä pääsisi tämän luo.

Viikkoa myöhemmin hän pääsi kotiin. Hänen vointiaan tarkkailtiin vielä kotiin pääsyn jälkeenkin ja antibioottikuuri jatkui kymmenen päivän ajan.

Vaikutukset tuntunut parantumisen jälkeenkin

Toksinen sokkioireyhtymä näyttää vaikuttaneen Amyn kuukautiskiertoon. Kuukautiset ovat olleet epäsäännöllisiä ja välillä vuotoa on tullut todella runsaasti. 

Amya oli varoitettu siitä, että hänen saattaisi olla vaikea saada lisää lapsia. Vuotta myöhemmin hän kuitenkin tuli uudelleen raskaaksi.

Toivoo muiden olevan varovaisia

Amy haluaa kertoa tarinansa, jotta muut naiset eivät joutuisi kokemaan samaa kuin hän. Hän oli käyttänyt tamponeja kymmenen vuoden ajan, mutta ei aio enää jatkossa niihin koskea.

– Olin kuullut toksisesta sokkioireyhtymästä, mutta en ollut uskonut, että näin voisi käydä minulle.

– Haluan sanoa naisille ja nuorille tytöille, että olkaa erityisen varovaisia, kun käytätte tamponeita.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat