Kolmen lapsen äiti menetti jalkansa kuukupin vuoksi – älä käytä suojaa tämän pidempään

1:19
Onko sinulla runsaat kuukautiset? Nämä ongelmat tunnistat varmasti.

Ranskalaisnainen sairastui toksiseen sokkioireyhtymään käytettyään kuukuppia, uutisoi ranskalaislehti Le Parisien.

Toksinen sokkioireyhtymä on myrkkyjä tuottavan stafylokokkibakteerin aiheuttama sairaus, joka on liitetty tavallisesti tamponien käyttöön. Ranskassa sattunut valitettava tapaus osoittaa, että sairastumisriski liittyy myös kuukautiskuppeihin.

Kuukautiskuppia käyttävän 36-vuotiaan Sandrine Graneaun molemmat jalat sekä osa sormista amputoitiin viime huhtikuussa toksisen sokkioireyhtymän seurauksena. Kolmen lapsen äiti toivoo haastattelussa, että kuukautiskuppien myyntipakkausten yhteydessä kerrottaisiin paremmin turvallisesta käyttöajasta.

Myrkytysoireet ilmenevät usein äkillisesti

Toksinen sokkioireyhtymä alkoi Graneaun kohtalla oireilla pahenevina vatsakipuina. Myöhemmin nainen kiidätettiin sairaalaan, kun hänen verenpaineensa romahti. Verenkiertoon pääsevät bakteerien myrkyt voivat aiheuttaa verenpaineen laskua ja häiriöitä useissa elimissä.

Sairaalassa lääkärit huomasivat, että tulehdus oli alkanut tuhota Graneaun käsien ja jalkojen kudoksia. Estääkseen tulehdusta leviämästä lääkärien oli amputoitava Graneaun jalat ja osa sormista. Yhdeksän kuukautta amputaation jälkeen Graneau käy läpi kuntoutusta oppiakseen kävelemään proteesien kanssa.

Toksinen sokkioireyhtymä voi olla hengenvaarallinen, minkä vuoksi sen oireiden tunnistaminen ja hoitaminen aikaisessa vaiheessa on tärkeää. Myrkytysoireet ilmenevät usein äkillisesti. Toksisen sokkioireyhtymän oireita ovat esimerkiksi:

 • äkillinen korkea kuume
 • vatsakivut
 • kurkkukipu
 • oksentelu
 • ripuli
 • punainen ihottuma tai silmien, kurkun ja emättimen punoitus
 • lihassärky
 • huimaus ja pyörtyminen
 • heikotus

Jos yllä olevat oireet kuulostavat tutulta kuukautisten aikana, tulee kuukautissuoja poistaa välittömästi ja ottaa yhteys lääkäriin.

Kuukupin liian pitkä käyttö voi sairastuttaa

Toksisen sokkioireyhtymän aiheuttama stafylokokkibakteeri on emättimessä, nenässä, kainaloissa ja nivusissa luontaisesti esiintyvä bakteeri. Kuukautissuojan liian pitkä vaihtoväli luo bakteerille kasvualustan, joka voi aiheuttaa sen villiintymisen ja toksisen sokkioireyhtymän.

Graneau ei ole varma, kuinka kauan kuppi oli hänen sisällään ennen sairastumista. Haastattelussa hän valittelee tietoisuuden puutetta kuukuppien vaihtovälistä. Ranskan terveysviranomainen Anses on tarttunut huoleen ja toivonut kuukuppien sekä tamponien valmistajien tuovan selkeämmin esille, kuinka kauan tuotteita voi käyttää.

Kuukuppeja valmistava Lunette kertoo verkkosivuillaan, että puhdas ja oikein käytetty kuukautiskuppi tekee toksisen sokkioireyhtymän riskistä todella pienen. Kuppia ei tule pitää sisällään tyhjentämättä liian pitkään. Pisimmillään kuukuppia saisi käyttää 12 tunnin ajan. Käytön yhteydessä on myös huolehdittava käsihygieniasta.

Tamponi tulisi vaihtaa, kun se on saavuttanut imukykynsä äärirajat tai kun sen asettamisesta on kulunut kahdeksan tuntia.  

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja