Luuli oireita stressiksi – nainen oli kuolla unohdettuaan tamponin sisäänsä

Nuori opiskelijatyttö oli kuolla verenmyrkytykseen unohdettuaan tamponin sisäänsä useamman päivän ajaksi.

Emily Pankhurstin kokemus muistuttaa meitä kaikkia vaarasta, joka vaanii tamponeja käyttäviä naisia. 

Tenttikiireiden keskellä painiskeleva tyttö oli unohtanut tamponin sisäänsä yhdeksäksi päiväksi, kunnes vakavia oireita alkoi ilmetä. Unohdus oli viedä parikymppisen tytön hengen. 

Menetti liikuntakykynsä ja joutui välittömästi tehohoitoon

Tyttö ei aluksi ymmärtänyt, että hänen kokemansa oireet johtuivat tamponista, vaan hän luuli turvonneen vatsansa johtuvan ainoastaan stressistä. Turvotuksen lisäksi hän tunsi pahoinvointia, huimausta ja kuumeilua. 

– Kun tajusin asian, vedin sen pois. Se oli puhtaan musta. Se oli kamalaa, tunsi itseni sairaaksi, tyttö kertoo ymmärrettyään syyn oireisiinsa. 

Toksisen sokkioireyhtymän on tamponien käyttöön liittyvä vakava sairaus, jonka aiheuttajia ovat stafylokokkibakteerit. Nämä normaalisti kehossa esiintyvät bakteerit tuottavat myrkkyä, joka voi hoitamattomana johtaa pahimmassa tapauksessa kuolemaan. Oireita ovat muun muassa korkea kuume, pahoinvointi, ihottuma, lihaskipu ja huimaus.  

Tamponin poistamisen jälkeen nainen tunsi itsensä todella sairaaksi ja hänet kiidätettiin sairaalaan. Hänelle nousi lisäksi kirjavaa ihottumaa sekä hänen puheensa alkoi puuroutua. Sairaalassa tytölle todettiin toksisen sokkioireyhtymän aiheuttama verenmyrkytys.

Useamman päivän kestäneessä tehohoidossa tyttöä hoidettiin muun muassa suonensisäisillä antibiooteilla. Tyttö menetti hetkeksi liikuntakykynsä ja taistelee edelleenkin kävelykykynsä kanssa.

– Lääkäri sanoi, että jos se olisi ollut sisälläni yhtään pidempään, olisin kuollut, Pankhurstin kertoo.

Tyttö haluaa jakaa kokemuksensa, jotta kaikki tytöt ja naiset ymmärtäisivät, kuinka vakavasta sairaudesta oikein on kyse. Hän kehottaa kaikkia tarkkailemaan terveyttään erityisesti stressaavana aikana, jolloin oireiden huomaaminen voi jäädä taka-alalle. 

Lähde: Dailymail

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja