Alle kaksivuotias löytyi piharakennuksesta likaisena ja reagoimattomana – äidille sakot ja lapselle 2000 euron korvaukset

Oulun käräjäoikeus antoi äidille sakkotuomion tämän jätettyä kahtenä yönä lapsensa nukkumaan piharakennukseen yksin ilman hoitajaa tai valvontaa. Tapaus sattui Kempeleessä viime kesäkuussa. Lapsi oli tekohetkellä alle kaksivuotias.

Oikeuden kuulema todistaja oli kertonut lapsen olleen löydettäessä hyvin likainen, reagoimaton ja vaisu, minkä lisäksi tämän vaippa oli ollut niin täynnä, että ulosteita oli tullut yli laitojen. Lapselle oli matkalla ostettu kovalla kiireellä ruokaa ja juomaa, mitkä pienokainen söi kovalla kiireellä piristyen silminnähden.

– Käräjäoikeus katsoo todistajan uskottavana pidettävän kertomuksen perusteella tulleen näyteyksi, että asianomistaja on ollut löydettäessä poikkeuksellisen likainen, nälkäinen ja janoinen, ja että kyse ei ole ollut tavanomaisesta lapsen aamuisesta tilasta.

Lapsessa oli löydettäessä suuri määrä sääskien puremia. Oikeus katsoi mahdolliseksi, että sääskien puremat olisivat voineet tulla jo yöpymistä edeltävänä päivänä. Se kuitenkin katsoi, että puremien suuri määrä ja niistä aiheutunut kutina huomioiden nämä lisäsivät entisestään heitteillepanon lapselle aiheuttamaa kärsimystä.

Oikeus katsoi teon moitittavuutta lisänneen sen kohdistuminen täysin toisten hoivan ja huolenpidon varassa olevaan pieneen lapseen. Lisäksi moitittavuutta lisäsi se, että nainen toisti tekonsa jättämällä lapsen kahdesti yöksi vieraaseen paikkaan. Lieventäväksi seikaksi oikeus katsoi sen, että nainen oli itse ilmoittanut asiasta sosiaalipäivystykseen.

– Menettelyllä on aiheutettu asianomistajalle paitsi kärsimystä ja tilapäistä haittaa myös konkreettista vaaraa tämän hengelle ja terveydelle, oikeus katsoi.

Vuonna 1999 syntynyt nainen tuomittiin heitteillepanosta 80 päiväsakon rangaistukseen, joka naisen tuloilla tarkoitti 720 euron seuraamusta. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan tyttärelleen 800 euroa korvauksia kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta sekä 1 200 euroa korvauksia henkisestä kärsimyksestä .

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat