Alenna verenpainetta helposti: Simppeli keino voi olla yhtä tehokas kuin verenpainelääkkeet

Miten ruokaan saa makua ilman suolaa? 5:14
KATSO MYÖS: Ei mautonta mössöä! Miten ruokaan saa makua ilman suolaa?

Suolan vähentäminen voisi toimia samalla tavalla kuin lääkkeet, kertoo tutkimus.

Verenpainelääkkeistä voisi päästä eroon poistamalla ruokavaliostaan pienen määrän suolaa. Tutkimuksen mukaan yhden teelusikallisen vähentäminen toisi samanlaisia etuja kuin lääkitys, kertoo CNN

Tutkimus julkaistiin Jama-lehdessä. 

Suomessa aikuisen suolan eli natriumkloridin saantisuositus on enintään viisi grammaa, siis 5 000 milligrammaa päivässä. Määrä on vajaa teelusikallinen. Suolaa syödään kuitenkin huomattavasti enemmän. 

Söivät korkea- tai matalasuolaista ruokaa

Tutkimuksessa 213 koehenkilöä noudatti viikon korkea- tai vähäsuolaista ruokavaliota. Viikon jälkeen ruokavalio vaihdettiin päinvastaiseksi. Koehenkilöt olivat 50–75-vuotiaita, 25 prosentilla heistä verenpaine oli normaalirajoissa ja 25 prosentilla oli korkea verenpaine, jota ei hoidettu. Lisäksi 20 prosentilla korkea verenpaine oli kontrolloimaton ja 31 prosentilla kontrollissa.

"Korkeasuolaisella viikolla" henkilöt söivät normaalisti, minkä lisäksi he nauttivat kaksi liemisekoituspakkausta, joissa kussakin oli 1 100 milligrammaa natriumia. 

Vähäsuolaisella viikolla ruoat hankki ravitsemusterapeutti, ja tarkoituksena oli syödä vain 500 milligrammaa suolaa. 

Verenpaine laski nopeasti ja dramaattisesti

Verenpaine laski vähäsuolaisella dieetillä nopeasti ja dramaattisesti. Matalasuolaisella ruokavaliolla verenpaine laski kahdeksan elohopeamillimetriä korkeasuolaiseen ruokavalioon verrattuna.

– Normaaliin ruokavalioon verrattuna verenpaine laski noin kuusi elohopeamillimetriä. Vaikutus oli sunnilleen sama kuin ensilinjan verenpainelääkkeissä, kuvailee tutkimusta tehnyt ehkäisevän lääketieteen professori Norrina Allen.

"Lääkityksestä riippumatta 70–75 prosentilla ihmisistä verenpaine laskee"

Systolinen verenpaine laski vähäsuolaisen viikon ansiosta 72 prosentilla osanottajista. 

Pudotusta tapahtui jo lääkkeitä käyttävillä sekä henkilöillä, joilla oli normaali verenpaine tai hieman kohonnut verenpaine. 

Suolan käytön vähentämisellä ei ollut haittavaikutuksia, vaikka suolaton ruoka saattaakin alkuun maistua "tylsältä".

– Tämä on ensimmäinen tutkimus, joka osoittaa, että jos ihminen käyttää jo verenpainelääkkeitä, hän voisi alentaa verenpainettaan vielä enemmän natriuminkäyttöä rajaamalla, Allen sanoo tiedotteessa.

– Havaitsimme, että lääkityksestä riippumatta 70–75 prosentilla ihmisistä verenpaine laskee, jos he vähentävät natriumia ruokavaliossaan.

Suolan vähentäminen nykymaailmassa on haaste. Allenin mukaan pienikin vähennys voi kuitenkin tuoda etuja. Yllä olevalta videolta saat vinkkejä siihen, kuinka saada ruokaan makua ilman suolaa!

Katso myös: Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä?

Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä? 9:32
 Näin vastaa asiantuntija.

Lue myös:

    Uusimmat