Yllättävä tutkimustulos: Verenpainetta ei pitäisikään mitata istuma-asennossa?

Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä? 9:32
KATSO MYÖS: Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä?

Verenpaine mitataan usein istualtaan, mutta saisiko makuullaan mitatessa luotettavamman lopputuloksen? Tuoreen tutkimuksen tulokset ovat alustavia.

Amerikan Sydänyhdistyksen järjestämässä Hypertension Scientific Sessions 2023 -seminaarissa Bostonissa esiteltiin viikonloppuna alustavia tutkimustuloksia, joiden mukaan verenpaine tulisi mitata makuultaan. Tutkimuksesta uutisoi Fox News.

Tutkijat kertovat tiedotteessa havainneensa, että niillä ihmisillä, joilla oli korkea verenpaine, selinmakuulla luetut tulokset ennustivat tarkemmin tulevan aivohalvauksen, sydänongelmat ja kuoleman verrattuna tuloksiin, jotka oli luettu istuvalta ihmiseltä. 

Sydänyhdistys huomauttaa, että tulokset ovat alustavia, eikä niitä ole vielä esitelty vertaisarvioidussa julkaisussa.

Tutkimukseen osallistui yli 11 000 henkilöä

Terveyskirjaston mukaan verenpaine on normaali, kun se on alle 130/85 mmHg (millimetriä elohopeaa) ja ihanteellinen, kun se on 120/80 tai alle. Lievästi koholla verenpainetaso on, kun se on välillä 130–139/85–89 ja koholla, kun paine on 140/90 tai enemmän.

Tutkija Stephen Juraschek, apulaisprofessori Harvardin lääketieteellisestä koulusta, kertoo pitäneensä tuloksia yllättävinä, mutta uskovansa, että ne auttavat lääkäreitä tunnistamaan paremmin hoitoa tarvitsevat potilaat. 

Verenpaineen hallinta on tärkeä osa sydänterveyden ylläpitoa, mutta Juraschekin mukaan tarkan lukeminen saaminen istuvalta potilaalta voi olla vaikeaa. 

Verenpaine vaihtelee päivän mitttaan, mutta aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että yöaikaiset mittaamiset ovat luotettavimpia. Tämä voi kuitenkin olla käytännön tasolla hankala toteuttaa. 

Siksi tutkijat päättivät selvittää, voisiko verenpaineen mittaaminen makuulla lääkärin vastaanotolla auttaa tunnistamaan suuremmassa sydän- ja verisuonitautien riskissä olevat. 

Näin suuri merkitys oli korkealla verenpainelukemalla, kun se mitattiin selinmakuulla

Tutkijat analysoivat 11 369 osallistujan verenpainelukemat, jotka otettiin niin selinmakuulla kuin istuvassakin asennossa. Keskimäärin 54-vuotiaita osallistujia seurattiin 25–28 vuoden ajan. Tutkimukseen ei otettu mukaan ihmisiä, joilla oli sydänsairauksia tai sydämen vajaatoimintaa tai joilla oli ollut aivohalvaus.

Osallistujat jaettiin neljään ryhmään:

  1. heihin, joilla oli normaalit verenpainelukemat niin istualteen kuin selinmakuulla mitattuna
  2. heihin, joilla oli korkea verenpaine vain, kun he istuivat
  3. heihin, joilla oli korkea verenpaine vain, kun he olivat selinmakuulla
  4. heihin, joilla oli korkea verenpaine niin istualteen kuin selinmakuullakin mitattuna 

Ei liene yllättävää, että matalimmassa riskissä sairastua olivat he, joilla oli normaali verenpaine kummassakin sennossa, ja korkeimmassa riskissä he, joilla oli korkea verenpaine molemmissa asennoissa mitattuina. 

Juraschekin yllätti kuitenkin se, että verrattuna ihmisiin, joilla oli normaali verenpaine sekä istualteen että selinmakuulla mitattuna, heillä, joilta mitattiin korkea verenpaine vain selinmakuulla, havaittiin 53 suurempi riski sairastua sepelvaltimotautiin, 51 prosenttia korkeampi riski sairastua sydämen vajaatoimintaan, 62 prosenttia korkeampi riski aivohalvaukseen sekä 34 prosenttia korkeampi riski kuolla mihin tahansa syyhyn.  Riskit olivat samansuuntaisia sen ryhmän kanssa, jolta mitattiin korkea verenpaine kummassakin asennossa. Riskit olivat "joka ikisessä tapauksessa" merkittävämpiä kuin heillä, joilla korkea verenpaine mitattiin vain heidän istuessaan. 

Juraschekin mukaan tulokset viittaavat siihen, että korkea verenpaine saattaa mennä lääkäreiltä ohi, jos he mittaavat lukeman potilailta vain näiden istuessa. Lääkärin mukaan teorian varmistamiseksi tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta. Yksi huomio on se, että tutkimuksessa potilaat olivat makuulla noin 20 minuuttia, mikä ei useinkaan ole mahdollista lääkärin vastaanotolla. 

Juraschek huomauttaa myös, että tarkempiin tuloksiin voi vaikuttaa se, että ihmiset ovat tyypillisesti rentoutuneempia makuullaan ja kehon nesteet jakautuvat tasaisemmin.

Lue myös:

    Uusimmat