Peräti yhdeksän kymmenestä suomalaisesta aikuisesta saa suolaa (natriumkloridia) suositukseen verrattuna liikaa.
Ihmiskeho tarvitsee pienen määrän suolaa. Määrä on noin 1,3 grammaa vuorokaudessa, mutta asiantuntijan mukaan määrä ylittyy suurimmalla osalla meistä päivän aikana moninkertaisesti, jolloin sillä on terveyteen haitallisia vaikutuksia.
Kehon tarve on siis melko pieni, mutta suolamäärän vuorokausisuositus on armollisempi. Sydänliiton ravitsemusterapeutti Tuija Pusan mukaan suositus on alle viisi grammaa vuorokaudessa. Tällä hetkellä suomalaiset miehet saavat noin kymmenen grammaa ja naiset noin seitsemän grammaa suolaa vuorokaudessa.
Monelle tulee yllätyksenä, miten nopeasti suolamäärät kasvavat yli suositusten. Suolaa kertyy esimerkiksi leivistä, valmisruuista, lämpimistä ruuista ja leikkeleistä.
– Todella monista lähteistä tulee suolaa. Toisaalta se on myös helppo lähteä vähentämään sen saantia, koska sitä tulee niin monesta lähteestä, Pusa toteaa.
Lue myös: Suosikkimuroissa jopa enemmän suolaa kuin suolapähkinöissä ja sipseissä – tarkkana näiden tuotteiden kohdalla!
Liiallinen suolan saanti nostaa verenpainetta. Se taas puolestaan vaurioittaa verisuonia aivoissa ja sydämessä.

