Mainos

Alaranta Ranskaa koettelevista terrori-iskuista: ”Rajojen sulkeminen ei auta, jos ideologia kytee naapurustossa”

Nizzassa myöhään torstai-iltana tapahtuneen terrori-iskun kaltaisia tekoja on vaikea estää.

Näin arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta. Hänen mukaansa Ranskan viranomaiset ovat vaikeassa tilanteessa terrori-iskujen estämisessä. 

– Jotta iskut voisi kokonaan estää, tuloksena olisi täydellinen poliisivaltio, jossa kansalaisten liikkumavapautta rajattaisiin todella kovalla kädellä, Alaranta sanoi Huomenta Suomi -lähetyksessä.

– Nizzankin tapauksessa oli hyvin valmistauduttu ja turvallisuustoimet olivat korkealla tasolla jalkapallon EM-kisojen jälkeen. Tämä kertoo siitä, miten vaikeaa tämän tyyppistä toimintaa on estää.

Nizzassa väkijoukkoon ajetun kuorma-auton oli ilmoitettu kuljettavan jäätelöä.

Rajojen sulkemisesta ei välttämättä apua

Jatkuvien terrori-iskujen myötä turvallisuutta halutaan Euroopassa parantaa, mikä monille tarkoittaa rajavalvonnan tiukentamista ja maahanmuuton rajoittamista.

Alarannan mukaan rajojen sulkemisesta ei välttämättä ole apua vastaavien iskujen ehkäisemisessä tulevaisuudessa.

– Tässä unohtuu se, kuinka paljon ongelmasta on sisäsyntyistä. Ranskassakin on satoja lähiöitä, joissa tällaista toimintaa saattaa kasvaa. Rajojen sulkeminen ei auta, jos ideologia kytee omassa naapurustossa.

– Toki radikalisoitumista tapahtuu melko marginaalisessa porukassa, mutta kaikki eivät ole marginaalissa vaan osa on myös korkeasti koulutettuja, ja silti he toimivat näin. En tiedä, auttaako rajojen sulkeminen tähän, mutta sitä lääkkeeksi tarjotaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.