Älä etsi vain "hälyttäviä" oireita – syöpälääkäri varoittaa valheellisesta turvallisuuden tunteesta

Tällaisia ovat eturauhassyövän oireet 3:00
Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Videolla kerrotaan, millaisia oireita tauti aiheuttaa.

Syövän ennakoiva hoito auttaa oireettoman taudin löytämisessä. Seulonnoissa käymisen lisäksi kannattaa kuunnella omaa kehoaan. Mikä tahansa merkittävä muutos aiempaan on syy käydä lääkärissä.

Tällä hetkellä syöpään sairastuu vuosittain noin 30 000 suomalaista. Syöpien ilmaantuvuuden uskotaan kasvavan väestön ikääntyessä. On arvioitu, että joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään jossain elämänsä vaiheessa.

Docrates Syöpäsairaalan perustaja, professori Timo Joensuu kertoo tiedotteessa, että monessa syövässä ilmaantumisen huippu alkaa 70 ikävuoden tienoilla, mutta huonoilla elintavoilla syöpämuutoksia voi tulla jo paljon aiemminkin. Tyypillisesti kaikkiin syöpiin liittyvät riskit alkavat kasvaa 50 ikävuoden jälkeen.

Terveellisten elämäntapojen lisäksi tärkeää on ennakoiva hoito, joka auttaa oireettoman taudin löytämisessä. Jos syöpä löydetään varhaisessa vaiheessa, hoidot voidaan aloittaa ajoissa ennen syövän leviämistä, mikä parantaa potilaan ennustetta.

Käy syöpäseulonnoissa ja tunne kehosi

Syöpäseulonnoilla eli joukkotarkastuksilla pyritään löytämään varhaisen vaiheen piilevät tai vähäoireiset syövät. Suomessa seulotaan systemaattisesti kohdunkaulan syöpää, rintasyöpää sekä suolistosyöpää.

Syöpäseulontojen ulkopuolelle jäävien ihmisten ja muiden syöpien kohdalla varhaista toteamista edistää oman kehon tunteminen. Monesti luetellaan oireita, joihin pitäisi havahtua, mutta tämä tuudittaa Joensuun mukaan oireettomat ihmiset valheelliseen turvallisuuden tunteeseen.

– Haluan tähdentää, että tauti pitäisikin löytää nimenomaan oireettomana, Joensuu sanoo tiedotteessa.

Lähtökohtaisesti hälyttävä ja mahdollisesti syöpään sairastumisesta kertova merkki on merkittävä muutos aiempaan.

Myös osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta on sanonut, että mikä tahansa lieväkin oire, joka jatkuu pitkään ja pahenee pikkuhiljaa, ei ole normaali. Viikkoja tai kuukausia jatkuvat vaivat ovat syy hakeutua tutkimuksiin.

Vaaranmerkkejä, joiden kohdalla ei lääkäriin menoa ei kannata viivyttää, ovat esimerkiksi veri ulosteessa, kyhmy rinnassa, tahaton laihtuminen, voimakas väsymys sekä jatkuva kuumeilu.

Muut ennakoivat hoidot

Erilaiset perinnöllisyysselvitykset toimivat osana ennakoivaa hoitoa henkilöillä, joiden suvussa on syövää. Perinnöllisyystutkimus on Docrates Syöpäsairaalan mukaan hyvä tehdä tässä tapauksessa jo 40-vuotiaana.

Miesten yleisintä syöpää eli eturauhassyöpää ei seulota Suomessa. Miesten voivat seurata terveyttään tekemällä eturauhasen PSA-testin, joka verikokeen avulla havaitsee muutokset herkästi.

Yleistyvää suolistosyöpää seulotaan, mutta tästä huolimatta voi olla syytä käydä kerran kymmenessä vuodessa paksusuolen tähystyksessä, jonka avulla voidaan eliminoida ennakoivasti limakalvomuutokset ennen syövän kehittymistä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Docrates Syöpäsairaala, Kaikki Syövästä, THL

Lue myös:

    Uusimmat