Millaisia ovat syövän oireet? Muista tämä sääntö: "Mikä tahansa lieväkin oire, jos se jatkuu pitkään..."

2:17
Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua?

Syövän ensioireet ovat usein lieviä, ja tauti voi olla täysin oireeton hyvin pitkään. Mistä tunnistaa syövän oireet?

Kun joku lähipiirissä sairastuu syöpään, muutkin alkavat yhtäkkiä kiinnittää enemmän huomiota terveyteensä. Yhtäkkiä se outo luomi tai kuukausia jatkunut särky polvessa tekeekin mieli tutkituttaa. Mutta mistä tunnistaa syövän oireen?

– Syövän oireissa oleellinen asia on se, että mikä tahansa lieväkin oire, jos se jatkuu pitkään ja pikkuhiljaa pahenee, ei ole normaali, osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta muistuttaa.

Yllä olevalla videolla Petteri Hervonen kertoo, mistä huolestuttavan oireen tunnistaa.

Oireissa viikot venyvät kuukausiksi

"Pitkään jatkuminen" tarkoittaa tässä viikkoja, jotka venyvät kuukausiksi.

– Meillä kaikilla on ohimeneviä flunssia ja vatsavaivoja. Jos ne kestävät viikkokausia, viikot venyvät kuukausiksi ja jos oire tuntuu lisääntyvän, on syytä hakeutua tutkimuksiin. On myös todella hälyttäviä oireita. Jos ihminen huomaa vaikkapa kyhmyn rinnassaan, se on aina merkki siitä, että asia pitää tutkia, Hervonen sanoo.

– Jos tulee verenvuotoa suolistosta, se on ilman muuta hälyttävä merkki. Ihminen saattaa laihtua tahattomasti monta kiloa, olla väsyneempi kuin aikaisemmin ja lämpöillä iltaisin jatkuvasti. Nämä ovat yleisoireita, jotka voivat liittyä myös pahalaatuiseen sairauteen.

"Ei esimerkiksi jaksa käydä kaupassa enää"

Syövän ensioireet ovat usein lieviä, ja tauti voi olla täysin oireeton hyvin pitkään ja jopa levitä vakavaan asteeseen ilman mitään oireita. Samalla yleisoireet ovat mystisiä: mitä tarkoittaa ”olla väsyneempi kuin aikaisemmin”?

– Syöpään joskus liittyvä yleistilan lasku voi tarkoittaa sitä, ettei esimerkiksi jaksa käydä kaupassa enää tai ei jaksa tehdä kävelylenkkiä, joka on tuttu, Hervonen kuvailee.

Helppoa diagnosointi ei silti ole. Kaamosväsymys ja masennus tuovat tullessaan uudenlaista väsymystä, ja ikä tuo mukanaan kulumamuutokset selässä ja lonkissa.

Kaikki rintakyhmyt eivät ole syöpää eikä jokainen outo luomi ole melanooma. Outojen oireiden taustalta voi paljastua myös jokin muu joku sairaus, kuten tulehduksellinen suolistosairaus tai sydämen vajaatoiminta.

Hervonen lohduttautuisi ajatuksella, että syöpä voidaan yleensä poissulkea yksinkertaisilla tutkimuksilla. Vastauksia saa siis nopeasti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja