Puoli miljoonaa suomalaista kärsii maksasyöpää aiheuttavasta sairaudesta – kolme merkittävää riskitekijää

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Vyötärölihavuus altistaa maksan rasvoittumiselle – nopea narukikka paljastaa, oletko riskiryhmässä. Katso ohjeet videolta.

Arvioiden mukaan jopa puolen miljoonan suomalaisen maksa on rasvoittunut, kertoo Munuais- ja maksaliitto. Epäterveellisistä elintavoista johtuva maksan rasvoittuminen voi johtaa maksakirroosiin ja maksasolusyöpään.

Suomessa eniten maksasairauksia aiheuttavat alkoholi sekä lihavuus ja tyypin 2 diabetes. Ylipaino ja liikkumattomuus kerryttävät rasvaa maksakudokseen. Rasvamaksasta puhutaan, kun yli 5 prosenttia maksakudoksesta koostuu rasvasoluista. 

Arvioiden mukaan jopa puolen miljoonan suomalaisen maksa on rasvoittunut.

Ylipaino ja alkoholi haitallisin yhdistelmä

Haitallisinta maksalle on ylipainon ja alkoholin yhdistelmä. 

– Vähäinen alkoholinkäyttö eli korkeintaan 2 annosta päivässä ei näytä aiheuttavan maksan rasvoittumista, mutta jos maksa on jo rasvoittunut, vähäinenkin alkoholinkäyttö näyttää pahentavan rasvoittuneen maksan fibrotisoitumista eli arpeutumista, gastroenterologian erikoislääkäri, dosentti Fredrik Åberg HUS Vatsakeskuksesta sanoo tiedotteessa.

Ei-alkoholiperäiseen rasvamaksaan liittyy suurentunut kuolleisuus. Kuoleman riski kasvaa fibroosin eli sidekudoksen lisääntymisen myötä. Rasvamaksa voi johtaa maksatulehdukseen ja maksakirroosiin, minkä lisäksi rasvamaksa on maksasolusyövän tärkein syy

Salakavalan sairastuttajan rasvamaksasta tekee sen oireettomuus. Sen ensimmäiset oireet saatetaan huomata vasta, kun syöpä on jo kehittynyt.

Elintapamuutokset auttavat rasvamaksaan

Rasvamaksaan ei ole tehokkaita lääkkeitä. Ei-alkoholiperäisen rasvamaksan parasta hoitoa on elintaparemontti: laihdutus, liikunta sekä ruokavaliomuutokset.

Rasvamaksaa voi ehkäistä pitämällä painon normaalina ja välttämällä etenkin rasvan kertymistä vyötärölle. Liikunta hillitsee rasvan kertymistä maksaan, vaikka paino ei putoaisikaan. Ruokavaliossa tulee vähentää eläinrasvojen, sokerin ja alkoholin käyttöä.

Lähde: Munuais- ja maksaliitto

Lue myös:

    Uusimmat