Mainos
Mainos

Aktiiviliikkuja tarvitsee proteiinia: Tarkista, saatko sitä kuitenkaan tarpeeksi

Suomalaiset ovat liikkuvaa kansaa: jopa 40 prosenttia liikkuu vähintään neljä kertaa viikossa! Lähes puolelle suomalaisista liikunta on ennen kaikkea elämäntapa.

Moni saa ruokavaliostaan tarpeeksi hiilihydraatteja, mutta toisin on proteiinin kanssa. Proteiini on erityisen tärkeää aktiivisille liikkujille: se pitää kylläisenä pidempään ja korjaa kudoksia harjoituksen jälkeen. Lihakset palautuvat näin nopeammin, eikä seuraavana päivänä tarvitse kärvistellä kipeytyneiden lihasten kanssa. 

Aktiiviselle liikkujalle sopiva proteiinimäärä vuorokaudessa on 1,5–2 grammaa painokiloa kohden. Esimerkiksi 80-kiloinen mies tarvitsee proteiinia noin 160 grammaa päivässä ja 60-kiloinen nainen noin 120 grammaa.

– Välipalan tulisi olla proteiinipitoinen, koska silloin verensokeri pysyy tasaisempana, vireystila paranee ja keho käyttää tehokkaammin rasvavarastoja hyödykseen. Jokaisella annoksella tulisi olla oman kämmenen verran proteiinia, ohjeistaa FASTin ravinto- ja tapamuutosvalmentaja Harri Männistö.

Proteiinin lisäksi aktiivisen liikkujan tulee pitää huolta myös hyvien rasvojen ja hiilihydraattien saannista.

Proteiinipatukat kaikkein suosituimpia

Aktiiviseen elämäntapaan sopivat loistavasti proteiinia sisältävät välipalat, joita voi nauttia nopeasti ennen tai jälkeen treenin.

Tiesitkö tätä suomalaisesta FASTista?

 • Brändin alta löytyvät aktiiviseen elämäntapaan sopivat urheiluravinteet
 • Toiminut alalla jo 20 vuotta, markkinoiden ykkösenä vuodesta 2001
 • Valikoima kattaa niin jauheet, patukat, valmisjuomat kuin erikoisvalmisteetkin
 • Tuotteet ovat tutkittuja, puhtaita ja turvallisia

Erilaisia proteiinilisiä löytyy varmasti jokaiseen makuun: suosituimpia ovat FASTin tutkimuksen mukaan proteiinipatukat, seuraavaksi rahkat ja kolmanneksi proteiinijauheet. Uusimpana tulokkaana ovat proteiinivanukkaat.

Proteiinijauheiden etu on monipuolisuus: jauheen voi sekoittaa maitoon, mehuun tai vaikka puuron joukkoon.

– Proteiinijauhe toimii myös puuron tai smoothien seassa. Välipalankin olisi hyvä sisältää oman kämmenen verran proteiinia, Männistö kertoo.

Proteiinilisistä uutta virtaa treeniin

Aktiiviliikkujille myös ravinnon laatu on tärkeää, ja moni suosii mahdollisimman puhdasta ravintoa ja välttää turhia lisäaineita. FASTin uusista proteiinijauheista ei löydy mitään ylimääräistä.

– Urheiluravinteisiin on perinteisesti liittynyt epäilyksiä, koska ainesosalistat ovat pitkiä ja vaikeita ymmärtää. Olemme vastanneet tähän haasteeseen valmistamalla proteiinijauheen, jossa on vain muutama luonnollinen raaka-aine yhdistettynä suomalaiseen heraan, FASTin markkinointijohtaja Jari Karlsson kertoo.

Esimerkiksi raakakaakaon makuisesta Natural Proteiini -uutuusvalmisteesta löytyy vain neljä ainesosaa: suomalaista heraproteiinia, aidoista kaakaopavuista valmistettua raakakaakaojauhetta, Kalaharin suolaa ja Stevia-kasvista saatavaa makeutusainetta.

– Kalaharin suola on tärkeä ainesosa palautumisen kannalta. Hikoillessaan ihminen menettää suoloja, olivat kyseessä sitten pihahommat aurinkoisella kelillä tai hikinen salitreeni. Sen päätteeksi on tärkeä saada korvattua menetettyjä suoloja, Männistö perustelee.

Nesteytyksestä huolehtiminen on tärkeää aktiiviselle liikkujalle. Natural Proteiini + Jaksaminen -valmiste sisältää kaliumpitoista pakastekuivattua kookosvesijauhetta, mikä nesteyttää kehoa. Makuvaihtoehtoja on kaksi: raakakaakao, joka sisältää myös magnesiumia sekä banaani.

– Teho harjoittelussakin paranee, kun kroppa on hyvin nesteytetty. Harva meistä muistaa tankata tarpeeksi ennen harjoitusta. Nestevaje aiheuttaa vireystilan laskua, väsymystä ja heikkoutta, Männistö muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.