Akkupaloa liki mahdoton sammuttaa – näin käytät akkua turvallisesti: "Kaikkien asukkaiden pitää tietää..."

Palovaroittimien toimintakunnossa suuria puutteita – korvaako vakuutus? 9:06
KATSO MYÖS: Palovaroittimien toimintakunnossa suuria puutteita – korvaako vakuutus onnettomuuden?

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK muistuttaa tiedotteessaan, että vaikeasti sammutettavia akkupaloja on tärkeä ehkäistä ennalta.

Akkupalon voivat aiheuttaa niin ylilataaminen, korkea lämpötila kuin kolhukin. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK muistuttaa tiedotteessaan, että palavan akun sammuttaminen on äärimmäisen vaikeaa. Sammutus onnistuu usein vain upottamalla palava akku veteen. Tämän vuoksi tärkeää olisi ehkäistä akkupaloja ennalta.

– Kotona olisi hyvä miettiä valmiiksi, kuinka ja kuka pystyy reagoimaan, jos esimerkiksi matkapuhelin kuumenee voimakkaasti latauksen tai käytön aikana. Ja pohtia, miten laite saadaan pois latauksesta ja löytyykö sille turvallista paikkaa, johon sen voi nopeasti siirtää viilentymään, sanoo SPEKin palontorjuntatekniikan asiantuntija Lauri Lehto tiedotteessa.

– Vesi olisi tehokkain tapa sammuttamisessa, mutta palavan laitteen kuljettaminen paikkaan, jossa sen saisi upotettua veteen, ei ole ihan yksinkertaista, Lehto jatkaa.

Toimi näin akkupalon sattuessa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testasi yhdessä Pelastusopiston kanssa erilaisia litiumioniakkupalon sammutusmenetelmiä aiemmin tänä vuonna. Testeissä selvisi, että akkupalon sammutus on vaikeaa ja riskialtista.

Akkupalo tuottaa paljon myrkyllisiä kaasuja sekä mahdollisia voimakkaita tulisuihkuja tai purkauksia. Lisäksi liekit, suihkupalot, kipinät ja heitteet voivat sytyttää muita lähistön materiaaleja.

– Jos akku tai laite toimii latauksessa omituisesti, pitää outoa ääntä, kuumenee tai pullistuu, sen voi yrittää siirtää turvalliseen paikaan jäähtymään. Ja jos latauksessa oleva laite syttyy tuleen, ensin pitäisi yrittää irrottaa laite latauksesta, jos se vain suinkin on mahdollista, Lehto muistuttaa.

SPEK kokosi 10 vinkkiä turvalliseen akun käyttöön:

1. Noudata laitteen käyttöohjeita.

2. Käytä akun lataamiseen vain kyseiselle akulle tarkoitettuja latureita tai kaapeleita.

3. Lataa akku palamattomalla alustalla.

4. Älä pidä akkua jatkuvasti latauksessa.

5. Älä päästä akun varausta täysin tyhjäksi.

6. Älä lataa akkua ilman valvontaa eli älä siis jätä puhelinta yöksi latautumaan.

7. Jos akku lämpenee käytössä, anna sen viilentyä ennen latausta.

8. Älä käytä laitteita liian kylmissä tai kuumissa olosuhteissa.

9. Jos akku saa kolhuja, kuumenee käytettäessä tai ladattaessa tai toimii poikkeavasti, vie akku huoltoon.

10. Jos akku pullistuu, kuumenee voimakkaasti tai alkaa haista, vie akku navat suojattuina tai muovipussiin pakattuina akuille tarkoitettuun keräysastiaan kauppaan tai muuhun keräyspisteeseen.

Akkupalon syttyessä on vältettävä siitä syntyvän savun hengittämistä, soitettava hätänumeroon ja noudatettava annettuja ohjeita.

– Akkupalon sammuttaminen on yleensä pelastuslaitoksen tehtävä. Palossa syntyvien hyvin myrkyllisten kaasujen, palavien heitteiden ja kaasujen leiskahdusten sekä poikkeuksellisen korkean lämpötilan vuoksi sammutustyö vaatii myös ammattilaisilta erityisvarusteet.

Akkupalosta syntyneiden myrkyllisten kaasujen vuoksi on palon jälkeen tuuletettava huolellisesti. 

"Kaikkien asukkaiden pitää tietää..."

Matkapuhelimen akkuja suurempien akkujen, kuten sähköpyörien ja sähköpotkulautojen akkujen, sammuttaminen on vielä pienempiä akkuja vaikeampaa. 

Lehto muistuttaa, että jokaisen sähköpyöräilijän tai sähköpotkulautailijan tulisi varmistaa taloyhtiön ohjeista, missä sähköpyörän tai sähköpotkulaudan akun lataaminen on turvallista.

Suurempien akkujen lataaminen pitäisi tapahtua hallitusti yhdessä paikassa, kuten pyörävarastossa. Pyörävarastot ovat palo-osastoja eli tiloja, jotka voi sulkea, ja tällä tavoin hidastaa mahdollisen palon leviämistä. Varaston katossa pitää tietysti olla palovaroitin.

– Kaikkien asukkaiden pitää tietää, missä pyörien tai potkulautojen akkuja kuuluu ladata ja miten toimitaan, jos vahinko pääsee sattumaan.

Tiesitkö? Näin monta palovaroitinta kotoa tulisi löytyä:

Tiesitkö? Näin monta palovaroitinta kotona oikeasti pitäisi olla 1:36
Jokaisessa asunnossa on lain mukaan oltava palovaroitin. Lain vaatimus on yksi palovaroitin jokaista 60 neliötä kohti, mutta tiesitkö, että yksi ei oikeastaan riitä?

Lähde: SPEK

Lue myös:

    Uusimmat