Kännykän yleisin latauspaikka on myös vaarallisin – tässä tapauksessa käyttö pitää lopettaa heti: "Tyypillinen hälytysmerkki on..."

Suostuuko puhelimesi latautumaan vain tietyssä asennossa? Tässä syy 0:30
Toimiiko puhelimesi laturi vain tietyssä asennossa? Tässä syy

Alkavankin akkupalon sammutus kotona on hankalaa. Tarkkaile näitä hälytysmerkkejä.

Vakuutusyhtiö If kertoo tiedotteessaan kodin laitteiden latauksesta alkunsa saaneiden tuhoisien tulipalojen yleistymisestä.

Ifin vahinkotilastojen mukaan jo noin 60 prosenttia kaikista kotona sattuneista tulipaloista aiheutuu sähköpaloista. Näistä joka kolmas liittyy kännyköihin, tabletteihin, kannettaviin tietokoneisiin tai muihin ladattaviin laitteisiin.

Varo laitteen kuumenemista

Toukokuussa If testasi polttotesteissä kännyköiden ja tietokoneiden syttymistä, palon leviämistä ja alkusammutusta. Jo alkavankin akkupalon sammutus kotona voi olla hyvin hankalaa.

– Tyypillinen hälytysmerkki on, että laite kuumenee tavallista enemmän latauksen aikana. Jo silloin sen käyttö pitää lopettaa. Jos laite alkaa suoranaisesti savuta, tarvitaan ripeitä toimia, kertoo kotivakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen Ifistä.

Utusen mukaan litiumioniakun palossa poikkeuksellista on sen korkea lämpötila, paloa nopeasti levittävät palavat heitteet ja myrkyllinen savukaasu.

– Esimerkiksi sammutuspeite paloi puhki sammuttaessa, Utunen kertoo testeistä.

Tunnetko laturisi alkuperän?

Huonolaatuinen akku tai laturi voi aiheuttaa paloriskin mihin tahansa ladattavaan laitteeseen.

Ongelmia voi tulla etenkin sellaisista EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tilatuista tuotteista, joiden alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa.

Mitä suurempi laite ja sen akku ovat, sitä vaarallisempi on mahdollinen tulipalo.

5 muistisääntöä turvalliseen lataamiseen

  1. Käytä vain ehjiä ja kyseiseen tuotteeseen tarkoitettuja latureita.
  2. Lataa laitteita aina valvotusti.
  3. Lataa palamattomalla alustalla. Pidä ympäristö siistinä helposti syttyvästä materiaalista.
  4. Varmista, että kotona on riittävä määrä toimivia palovaroittimia.
  5. Esimerkiksi laitteen kolhiintuminen voi vioittaa akkua. Lopeta laitteen käyttö heti, jos huomaat varoittavia merkkejä. Näitä voivat olla laitteen poikkeava kuumeneminen, akun pullistuminen tai haju.

Älä lataa sängyssä

Vaikka kännykän todennäköisesti yleisin latauspaikka on makuuhuone, on se myös vaarallisin. Ifin mukaan huonoin vaihtoehto on sängyllä tai sohvalla lataaminen, sillä tuolloin palo pääsee leviämään nopeasti.

Kodin laitteita kannattaakin ladata kovalla, palamattomalla alustalla. Ifin testien perusteella nykyään tarjolla olevat latauspussit vähintään hidastavat palon alkuvaihetta.

– Turvallisinta on ladata valvotusti ja irrottaa laite laturista heti, kun lataus on valmis. Jos koet, että puhelinta on pakko ladata yöllä, älä lataa samassa huoneessa, missä nukut. Tällöin jää aikaa reagoida mahdollisen palon syttyessä eikä altistu myrkylliselle savulle, muistuttaa Utunen tiedotteessa ja kehottaa keskustelemaan asiasta myös perheen nuorten kanssa.

Jos palo syttyy, toimi näin

Jos akullinen laite alkaa savuta tai syttyy palamaan, muista, että sammutuspeite, jauhesammutin tai vaikkapa matto eivät sammuta akkupaloa. Kotona onkin hyvä olla alkusammutuksen varalle vaahtosammutin tai litiumsammutin. Vaahtosammuttimesta on apua myös muissa kodin tulipaloissa.

Akun palamisesta syntyy runsaasti myrkyllistä kaasua, joten savusta on tärkeää pysytellä poissa. Vaaranmerkki on pistävä savun haju, jota havaitessaan tulee nopeasti sulkea ovet, poistua tilasta ja soittaa hätänumeroon 112.

Lähde: Vakuutusyhtiö If

Lue myös:

    Uusimmat