Mainos

Akateemikko Ahtila: Vastaa rahakysymyksiin, Guggenheim

Taiteen akateemikko Eija-Liisa Ahtila sanoo, että Guggenheimin taidemuseon tulo Helsinkiin herättää paljon kysymyksiä. Hän haluaa niihin vastauksen ennen kuin osaa sanoa, mitä museo merkitsisi suomalaiselle taiteelle.

– Olin aamupäivällä selvitysryhmän raportin julkistamistilaisuudessa Finlandia-talolla ja tuntuu, että museo etsii tosissaan Suomesta uudenlaista konseptia. Tällainen monipuolisuus on aina hyvästä, kansainvälisyys on aina hyvästä, useampi toimija Suomen pienissä piireissä on hyvästä, Ahtila toteaa.

Mutta. Sen jälkeen alkavat kysymykset.

– Mistä museo saa toimintaansa rahat? Puoli miljoonaa kävijää vuodessa tuntuu uskomattomalta tavoitteelta. Löytyykö Helsingin kaupungilta huomattava rahoitus? Entä mistä näitä yksityisiä lahjoittajia tulee? taiteen akateemikko kysyy.

– Kiasman rakentamisen jälkeen sen toimintabudjetti on koko ajan pienentynyt. Kuinka rahat riittäisivät täällä toimintaan? Me taiteilijat olemme tottuneet siihen, että rahaa ei ole koskaan tarpeeksi. Imuroidaanko nyt kaikki taidealan rahat Guggenheimiin?

Raportin julkistamistilaisuudessa kaupunginjohtaja Jussi Pajunen mainosti Picasso-näyttelyn tuoneen Ateneumiin runsaasti kävijöitä. Ahtilan mukaan se oli selvä kannanotto tietynlaisen taiteen puolesta.

– Kuitenkin tämä esitelty uusi museokonsepti oli muuta kuin Picassoa. On hyvin vaikea vielä sanoa, mitä tästä tulisi. Kuka siellä esimerkiksi tekee töitä? Museon merkitys riippuu hyvin paljon myös siitä, taiteen akateemikko Eija-Liisa Ahtila muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.