Mainos

Euroopassa Guggenheimien keskittymä - äitimuseo New Yorkissa

Maailmalla on tällä hetkellä toiminnassa neljä Guggenheimin nimeä kantavaa museota, joista kolme sijaitsee Euroopassa ja äitimuseo New Yorkissa.

Rakenteilla on suurisuuntainen museohanke Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa. Abu Dhabiin nouseva museo avattaneen vuonna 2013.

Lippulaivana New York

Vuonna 1937 perustetun Solomon R. Guggenheimin säätiön taidemuseo toimi ensimmäiset kaksi vuosikymmentä autoliikkeen näyttelytiloissa New Yorkin Manhattanilla.

Pian avajaisten jälkeen vuonna 1939 alkoi kuitenkin oman, tarkoitusta varten suunnitellun rakennuksen tarve olla ilmeinen. Museon suunnittelijaksi valittiin huippuarkkitehti Frank Lloyd Wright, joka 12 vuoden aikana piirsi museosta seitsemän erilaista versiota. Lopputulosta on kuvattu etanan kuoren muotoiseksi.

Manhattanilla sijaitseva museo avattiin vihdoin vuonna 1959. Sekä arkkitehti Wright että säätiön perustaja Solomon R. Guggenheim olivat tuolloin jo kuolleet.

Veljentyttären kokoelmat Venetsiassa

Solomon R. Guggenheimin veljentytär Peggy Guggenheim oli tahollaan myös taiteenkerääjä. Hänen kokoelmansa laaja kokoelmansa oli esillä Venetsiassa, Venier dei Leoni -palatsissa.

Peggy Guggenheimin kuoleman jälkeen kokoelmat - ja 1700-luvun lopulla rakennettu palatsi - siirtyivät Guggenheim-säätiön omistukseen. Veljentyttären nimeä kantava museo Canal Granden varrella avattiin vuonna 1980.

Rohkea ratkaisu Bilbaoon

Veden äärelle on rakennettu myös Guggenheim-museo Bilbaossa, Espanjassa.

Vuonna 1997 avattu museo rakennettiin kaupungin ränsistyneelle satama-alueelle, Nervión-joen rannalle. Ratkaisu muutti täydellisesti alueen kaupunkikuvan, ja teki siitä elävän kaupunginosan.

Arkkitehti Frank O. Gehry suunnittelemaa museota on sanottu aikansa merkittävimmäksi rakennukseksi. Sen julkisivu on titaania, lasia ja kalkkikiveä.

Guggenheim-säätiöltä Bilbaon valinta museokaupungiksi oli rohkea ratkaisu. Espanjan Baskimaa pääkaupunkeineen oli tuolloin vielä poliittisesti varsin tulenarka paikka väkivaltaisia keinoja käyttäneen itsenäisyysliikkeen vuoksi.

Museo on ollut kaupungille taloudellinen menestystarina. On laskettu, että viiden ensimmäisen toimintavuotensa aikana museo olisi tuottanut peräti kymmenkertaisesti sen perustamiskulut. Museossa vierailee vuosittain noin miljoona kävijää - yhtä paljon kuin New Yorkin museossa.

Abu Dhabin museo vielä osittain suunnittelupöydällä

Frank O. Gehryn suunnittelupöydältä on lähtöisin myös Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin tuleva Guggenheim-museo.

Abu Dhabiin nouseva valtava museokompleksi keskittyy erityisesti Lähi-idän moderniin taiteeseen. Museon rakentaminen on ollut hidasta, mutta sen on arvioitu avautuvan vuonna 2013.

Käytännöllisesti Saksassa

Berliinin Unter der Lindenin varrella sijaitseva entinen pankkirakennus on Guggenheim-museon koti Saksassa.

Pompöösin ratkaisun sijaan Berliinin museon tilat on rakennettu Deutsche Bankin entiseen rakennukseen. Myös museo itsessään on säätiön ja pankin yhteisyritys. Se avattiin vuonna 1997.

Lähde: Guggenheim-säätiö

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.