Aivoinfarkti vei muistin – Stevie luuli elävänsä vuodessa 1998: "En ymmärtänyt, mitä tapahtuu"

Tällaisia ovat aivoverenvuodon oireet 0:58
Tunnetko aivoverenvuodon oireet? Aivoverenvuodon oireet ovat melkein samat kuin aivoinfarktissa.

Stevie sai aivoinfarktin vuonna 2018 ja menetti sen seurauksena parin vuosikymmenen edestä muistojaan. Kuntoutuminen jatkuu edelleen.

Stevie Carver, 38, sai kaksi vuotta sitten aivoinfarktin. Tämä vaikutti hänen muistiinsa, kertoo Metro.

Alkoi kärsiä hirvittävästä päänsärystä

Nainen sai aivoverenvuodon ja aivoinfarktin ollessaan matkalla kotiin töistä: Stevien silloinen kumppani ajoi häntä kotiin, kun Stevie alkoi kärsiä hirvittävästä pääkivusta.

– Aloin kirkua, koska se sattui niin paljon, eikä silloinen kumppanini ymmärtänyt, mitä tapahtuu, Stevie kertoo haastattelussa.

Stevie. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Kotipihassa Stevie menetti tajuntansa. Kumppani soitti ambulanssin.

Syy oli harvinainen epämuodostuma verisuonistossa

Myöhemmin kävi ilmi, että Stevien verisuonistossa oli synnynnäinen, sekä valtimoon että laskimoon liittyvä epämuodostuma, joka oli jäänyt havaitsematta. Epämuodostuman vuoksi suonet eivät olleet kunnolla yhteydessä toisiinsa, ja lopulta suoni oli heikentynyt ja revennyt.

Lääkärit pitivät Stevien selviämistä epätodennäköisenä. Hänet leikattiin, ja Stevie oli lääkekoomassa viikkoja. Hän kuitenkin odotusten vastaisesti selvisi hengissä.

Stevie jakoi ystäviensä koostaman videon, joka on tehty hänen toipumismatkansa kuvista. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

Stevie luuli elävänsä edelleen vuodessa 1998

Tilanteen vuoksi Stevie joutui opettelemaan uudelleen esimerkiksi kävelemään ja puhumaan. Lisäksi hän kadotti vuosikymmenten edestä muistoja ja olettikin hetkellisesti elävänsä vuodessa 1998. Perheellekin tilanne oli vaikea; Stevie esimerkiksi huusi pojalleen "et ole poikani, en tunne sinua".

– Luulin, että on vuosi 1998, minut on kidnapattu ja minua pidetään panttivankina. En ymmärtänyt, mitä tapahtuu. En ollut kovin yhteistyökykyinen, Stevie kuvailee.

Hän kertoo kärsineensä myös hallusinaatioista, ja esimerkiksi tunnistaneensa tyttärensä, vaikkei tunnistanut poikaansa. Stevien onneksi muisti kuitenkin alkoi hiljalleen palautua.

– Kysyin samaa asiaa uudestaan ja uudestaan. Perheeni oli hyvin kärsivällinen ja vastasi aina uudelleen, ja luulen, että sitten aloin hitaasti sisäistää asioita, Stevie sanoo.

"Kun ihmiset ajattelevat aivoinfarkteja, he yhdistävät ne vanhempiin ihmisiin"

Stevien toipuminen ja kuntoutus jatkuvat edelleen: hän ei ole kyennyt palaamaan töihin, ja hänellä on edelleen uupumusta, heikkoutta kehossaan ja ongelmia muistin kanssa.

Nyt nainen haluaisi auttaa muita, ja on esimerkiksi mukana hyväntekeväisyysprojektissa, jossa aikoo kävellä maratonia vastaavan matkan juoksumatolla.

– Kun ihmiset ajattelevat aivoinfarkteja, he yhdistävät ne vanhempiin ihmisiin. Ennen kuin tämä tapahtui minulle, ajattelin itsekin niin. Mutta kuten näkee, se voi tapahtua myös nuoremmalle, Stevie muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat