Millaisesta päänsärystä pitää huolestua? Neurologi kertoo pahaenteisen oireen: "Hyvin harvoin siitä voi erehtyä"

Milloin päänsärystä pitää huolestua? 1:11
Millaisesta päänsärystä pitää huolestua? Neurologi kertoo

Kun puhutaan "räjähtävästä päänsärystä", mitä silloin oikeastaan tarkoitetaan? Asiantuntija kertoo, milloin päänsärystä tulee huolestua.

Tulet pitkän työpäivän päätteeksi kotiin, ja yllättäen päätä alkaa särkeä. Äkillinen, kurja kipu tuo mieleen pelon aivojen sairauksista, mutta millainen päänsärky on niin äkillinen, että siitä pitäisi huolestua? Yllä olevalla videolla vastaus.

"Hyvin harvoin siitä siis voi erehtyä"

Särky päässä on huolestuttava oire silloin, jos se alkaa räjähtävänä. Ja kun puhutaan räjähtävästä, sillä todella tarkoitetaan räjähtävää.

– Hyvin harvoin siitä siis voi erehtyä, neurologi Mika Koskinen lohduttaa.

– Alussa tuntuu, että tajunta uhkaa mennä, tai pahimmillaan meneekin, kun särky alkaa. Usein siihen liittyy puheen vaikeutta, halvausoireita, kuten kömpelyysoireita. Vain muutama prosentti äkillisistä päänsäryistä on aivoverenkiertohäiriöitä, ja silloin särky on aivan räjähtävä ja haittaa heti pärjäämistä.

Näistä oireista lääkäriin

Jos päänsärkyyn liittyy puheen vaikeutta, tajunnan hämärtymistä tai kipu lisääntyy särkylääkkeistä huolimatta koko ajan, on syytä soittaa apua.

– Jos kipu päivä päivältä lisääntyy, on sairauksia, jotka pitää lääkärissä poissulkea. Mutta jos kipu tulee ja menee, se on poissa ja palaa taas myöhemmin uudestaan, silloin on yleensä kyse esimerkiksi hyvänlaatuisista lihaskireysoireista. Niitä on silloin tällöin kaikilla.

Lue myös:

    Uusimmat