Äiti vei normaalipainoisen tyttärensä, 10, salille, kun tämä ei ollut tyytyväinen ulkonäköönsä: "Treenaaminen antoi hänelle lisää itsevarmuutta"

Läskisuomi - miksi lihomme? 7:54
Videolla keskustellaan suomalaisten lihavuusepidempiasta. Miten lasta voi auttaa hallitsemaan painoaan?

Englantilaisäiti vei tyttärensä jo 10-vuotiaana kuntosalille, kun tämä ei ollut tyytyväinen painoonsa, kertoo brittilehti Mirror. Sosiaalisessa mediassa mielipiteet ovat jakautuneet, onko äidin teko oikein vai väärin.

Hayley Sinclair, 43, on kuntoillut 16-vuotiaan tyttärensä Maisien kanssa jo viimeisen kuuden vuoden ajan. Kaksikko aloitti kuntosalilla käymisen yhdessä, kun Maisie alkoi 10-vuotiaana valittaa lapsen pyöreydestään.

Tyttö ei ollut ylipainoinen, mutta hän oli omien sanojensa mukaan "hiukan isompi kuin hän halusi olla".

Personal trainerina toimiva Hayley sanoo, että hän tunsi "velvollisuudekseen äitinä" tehdä nuorelle tyttärelle treeniohjelman. Siihen kuului muun muassa vatsalihasrutistuksia ja kyykkyjä.

– Vain neljässä kuukaudessa Maisie näytti hoikemmalta ja hyväkuntoiselta salilla käynnin aloittamisen jälkeen. Hän menetti lapsen pyöreytensä, Hayley kuvaa Mirrorin mukaan.


Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Maisie alkoi pitää enemmän siitä, miltä hän näytti"

Hayleyn mukaan siinä "ei ole mitään väärää", että nuoret lapset hankkiutuvat rantakuntoon. Hän puolustaa treenaamisen aloittamista tyttärensä kanssa jo 10-vuotiaana.

– Se saattaa vaikuttaa jyrkältä asialta sanoa lapselle, mutta Maisie alkoi pitää enemmän siitä, miltä hän näytti ja treenaaminen antoi hänelle lisää itsevarmuutta, Hayley sanoo.

Hayleyn mukaan hän on kuitenkin aina tehnyt tyttärelleen selväksi, että tarkoitus on tulla treenaamalla terveeksi, ei laihaksi. Salilla käyminen on hänen mukaansa hyvää äiti-tytär-aikaa.

– En pysty näkemään, että niissä vanhemmissa olisi mitään väärää, jotka haluavat varmistaa, että heidän tyttärensä elävät terveiden elämäntapojen mukaisesti, äiti sanoo.

Hänen mukaansa on myös mahdotonta, etteivät lapset murehtisi ulkonäöstään internetin ja television takia, jotka tarjoavat jatkuvasti kuvastoa siitä, miltä kehon pitäisi näyttää.

– Tiedän, että on paljon ihmisiä, jotka sanovat ”lasten pitäisi olla lapsia”, mutta jos lapsesi sanoo, että hän on huolissaan painostaan ja tiedät, että hän voisi olla aktiivisempi, niin vanhempien pitäisi auttaa, Hayley sanoo.

"Hänelle pitäisi antaa aplodeja, ei mustamaalata"

Sosiaalisessa mediassa äidin toiminta on jakanut mielipiteet. Osan mielestä terveellisten elämäntapojen opettamisessa ei ole mitään väärää.

– En näe mitään väärää siinä, että opetetaan terveyttä ja hyväkuntoisuutta nuorena, eräs kommentoi Facebookissa.

– Ei eroa kehenkään lupaavaan nuoreen 10-vuotiaaseen urheilijaan, joka treenaa muutamana päivänä viikossa – oli se sitten jalkapalloa, uintia, voimistelua, juoksua, jne. Olin kilpaileva uimari 10-vuotiaana – treenasin viisi kertaa viikossa mukaan lukien aikaiset aamut, minua kannustettiin syömään terveellisesti ja tekemään vatsarutistuksia, punnerruksia ja venytyksiä –– ja ajattelutapa on säilynyt minulla koko elämäni ajan. Se on oikea asia opettaa lapselle – hänelle pitäisi antaa aplodeja, ei mustamaalata, toinen sanoo.

"Sitten mietitään, miksi lapsilla on ongelmia"

Osa kommentoijista ei kuitenkaan näe äidin toimintaa hyvänä lapsen kehonkuvan kannalta.

– Oikeasti… Rantakuntoon kymmenenvuotiaana. Ja sitten mietitään, miksi lapsilla on ongelmia, eräs kirjoittaa Facebookissa.

– [Äidin] pitäisi jättää hänet rauhaan! Hän on täydellinen tuollaisen kuin hän on, toinen kommentoi.

– Pitäisi keskittyä opettamaan hänelle, kuinka olla itsevarma, tasapainoinen aikuinen, eikä antaa kehokompleksia niin nuorena, kun hänen pitäisi nauttia lapsena olemisesta! Aika kuluu niin nopeasti, silti olet tuhonnut hänen lapsuutensa rantakuntoisen vartalon takia – ei oikein eikä reilua, tyttöparka, kolmas sanoo.

Asiantuntijoiden mukaan vanhempien ei pitäisi kommentoida lastensa painoa. Esimerkiksi muutama vuosi sitten julkaistusta amerikkalaistutkimuksesta kävi ilmi, että mitä enemmän vanhemmat kommentoivat tyttärensä ulkonäköä tai painoa, sitä todennäköisemmin he on tyytymättömämpiä omaan kehoonsa nuorena aikuisena.

Myös lihavuustutkija ja professori Kirsi Pietiläinen on kehottanut, ettei lasten ylipainoa pitäisi tuoda esille tai moittia. Terveellisistä asioista, ruoasta ja liikunnasta pitäisi tehdä luonteva osa arkea, jotta ne tukevat painonhallintaa.

Lähteet: Mirror, The Sun, Facebook 

Lue myös:

    Uusimmat