Mitä voi tehdä, jos oma lapsi tai läheinen on ylipainoinen? Lihavuustutkija neuvoo

Läskisuomi - miksi lihomme? 7:54

Paino on monelle ihmiselle herkkä aihe – etenkin, jos sitä kantaa enemmän kuin olisi terveellistä. Miten pitäisi toimia, jos esimerkiksi oma lapsi tai muu läheinen on ylipainoinen? Lihavuustutkija ja professori Kirsi Pietiläinen antoi vinkkejä Huomenta Suomessa.

– Sellainen kehopositiivisuus, josta on nykyään paljon puhuttu, on hirveän hyvä asia, Kirsi Pietiläinen aloittaa.

Ylipainosta ei siis pidä syyllistää.

– Etenkin silloin, kun on kyse herkästä ihmisestä, vaikkapa lapsesta, siitä lihavuudesta pitää olla aika vaitonainen. Aikuisen toimien siellä taustalla täytyy olla tukevia, mutta ei sellaisia, että se (lihavuus) tuodaan framille tai varsinkaan, että lasta millään tavalla moititaan aiheesta.

– Jos ajattelee (aikuisia) kanssaihmisiä, niin ihan samalla tavalla voi antaa tukea, lähteä mukaan lenkille ja vaivihkaa osoittaa sellaisia toimia, jotka edistävät painohallintaa. Ilman, että siitä tehdään suurta numeroa ja ilman, että sen ihmisen ihmisarvoa millään tavalla samanaikaisesti vahingossa loukataan, Pietiläinen neuvoo.

Pietiläinen sanoo, että vanhemman ei myöskään ole hyvä voivotella omia kilojaan peilin edessä lasten nähden tai kuullen.

– Nautitaan elämästä ja sanotaan lapselle, että elämässä tietyllä tavalla kaikki nautinnotkin ovat sallittuja. Terveelliset asiat ja ruoka ja liikunta ovat luonteva osa arkea, mutta niitä ei tehdä siksi, että laihdutaan tai että nyt on erityisen kurinpidolliset toimet meneillään.

Miksi suomalaiset lihovat lihomistaan? Mitä haittaa pikadieeteistä voi olla? Onko painoindeksi hyvä mittari? Katso koko video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat