Äiti, älä enää ikinä kommentoi tyttäresi painoa! Lue, miksi!

Varoituksen sana: sanasi voivat tehdä suurta hallaa jälkikasvullesi. Etenkin painoon liittyvät kommentit voivat vaikuttaa vielä aikuisiälläkin lapsen itsetuntoon.

Kukapa meistä ei olisi joskus tuskaillut peilin edessä tai vaa’alla, ääneenkin itseään parjannut. Mutta onko oma äitisi tai isäsi joskus kommentoinut painoasi? Tai oletko itse sanonut tyttärellesi, että hänen asunsa ei imartele hänen kehoaan tai saa hänet näyttämään liian laihalta tai isolta?

Mitä enemmän vanhemmat kommentoivat tyttärensä ulkonäköä tai painoa, sitä todennäköisemmin he on tyytymättömämpiä omaan kehoonsa nuorena aikuisena, kerrotaan Eating and Weight Disorders -julkaisussa. Tämä ei sinänsä ole yllätys, mutta voi vavisutella ajattelemaan, mitä merkitys sanoilla voikaan olla.

"Älä syö niin paljon" -nimeä kantavaan selvitykseen osallistui 501 naista, jotka olivat iältään 20–35-vuotiaita. Heidän kehonkuvaansa kartoitettiin samalla kysyen, kuinka usein vanhemmat ovat kommentoineet heidän painoaan tai syömistapojaan.

Ne osallistujat, joilla oli terve painoindeksi, muistivat lähes kolmanneksen vähemmän vanhempiensa painoon liittyviä kommentteja, kuin ylipainoiset naiset. Mutta painoindeksistä huolimatta kaikista tyytymättömimpiä omaan kehoonsa ja painoonsa olivat ne naiset, jotka olivat kuulleet lapsena tai teininä vanhempiensa kommentteja painoon tai ruokailutottumuksiin liittyen.

Joten vinkkinä vanhemmille: älä kommentoi lapsesi painoa.

Tohtori Rachel Rodgersin mukaan 56 tutkimusta todistavat, että vanhemmilla on äärimmäisen vahva vaikutus lasten – niin tyttöjen kuin poikien – asenteisiin ravintoa ja omaa kehonkuvaa kohtaan. Vanhemmat, jotka pyrkivät kontrolloimaan lastensa ruokavaliota, kannustavat seuraamaan painoaan tai tuovat esille sen, että laihuutta tulisi ihannoida, kasvattavat myös lapsia, jotka ovat tyytymättömiä vartaloihinsa – koosta riippumatta.

Rodgers neuvookin, että vanhempien tulisi olla kommentoimatta lasten painoa tai ulkonäköä: näihin kommentteihin lukeutuvat kritiikki, kiusoittelu ja jopa ”positiiviset” kommentit. "Oletpa niin pieni!"

Hänen mukaansa lasta ei saisi kannustaa dieetteihin tai vihjata tälle pudottamaan painoaan, mutta ei myöskään varoitella välttämään tiettyjä ruokia tai että jotkin ruoat olisivat ”pahasta”. Myöskään lapsen palkitseminen ruoan avulla ei ole ratkaisu: ruoan tehtävä on lievittää nälkää, ei toimia palkkiona.

Rodgersin mukaan vanhempien tulisi osoittaa positiivista asennetta ruokaa kohtaan – vanhempien tulisi syödä aterioita yhdessä lapsien kanssa ja tehdä ruokailusta nautinnollista. Tämän lisäksi lapsille olisi tärkeää selittää, etteivät esimerkiksi mallikuvat ole realistisia.

Tämän lisäksi Rodgers muistuttaa, että vanhempien tulisi itse lopettaa oman painonsa ja tai ulkonäkönsä haukkuminen tai kommentoiminen. Se tekee lapselle yhtä lailla hallaa.

Katso myös:

Lue myös:

    Uusimmat