Ainutlaatuinen video: Luontokuvaaja Tapio Seppälä kuvasi kahdeksan sudenpennun lauman temmellystä kaksi vuorokautta – "Erittäin harvinaista"

1:42
Näin puolivuotiaiden sudenpentujen lauma temmelsi Kuhmossa – katso video!

Kuusamolainen konkariluontokuvaaja Tapio Seppälä ei ollut uskoa silmiään, kun näki Kuhmossa kahdeksan suden pentueen.

Seitsemän vuotta luontokuvaajana toiminut kuusamolainen kohtasi luontoa rakastavan miehen jättipotin. Seppälä vietti Kuhmossa yli kaksi vuorokautta kuvaten ja päivystäen susipentueen liikkeitä.

Se kannatti. Upea työnjälki näkyy yllä olevalla videolla, jossa noin puolivuotiaat sudenpennut kirmaavat.

– Paikalla oli muistaakseni noin kahdeksan pentua. Yhdeksäs susi oli niin sanottu lapsenvahti, joka vahtii pentuja sillä aikaa, kun vanhemmat ovat esimerkiksi hirvimetsällä. Nämä niin sanotut lapsenvahdit ovat yleensä 2-3 vuotiaita narttuja, Seppälä kertoo.

Seppälä arvioi, että kyseessä olisi yksi Suomen suurimmista susilaumoista tällä hetkellä. Sudet oleilivat 20-30 kilometrin päässä lähimmistä taloista ja 70 kilometrin päässä Kuhmon kylältä.

Susia houkuteltiin paikalle tuomalla heille syötäväksi hirvi, joka oli kuollut kolarissa aiemmin. Seppälä oli kuvausseurueensa kanssa lähimmillään noin 20 metrin päässä susista.

–Ne ovat hyvin arkoja. Lähtöpäivänä ne lähtivät heti karkuun, vaikka auto ajoi 200 metrin päässä.

On erittäin harvinaista, että näkee niin ison susilauman.

– Oli kyllä huikea tunne nähdä sudet, Seppälä kuvailee.

Kuusamolaiskuvaaja julkaisi videon Suomen luontokuvaajien Facebook-ryhmässä, jossa se jakoi mielipiteet kahtia. Osa suhtautuu susiin vihamielisesti, toiset eivät.

Seppälä ymmärtää negatiivisen suhtautumisen niiden osalta, joille on susien kanssa käynyt haavereita. Hän halusikin julkaista videon näyttääkseen susista toisen, inhimillisen puolen.

– Sudenpentujen ongelmat alkavat, kun ne kasvavat isommiksi ja alkavat etsiä omaa reviiriään. Silloin ne voivat eksyä vääriin paikkoihin.

Seppälän mukaan kaikki pennut eivät voi jäädä samaan laumaan ja reviiriin, sillä esimerkiksi ruoka ei riitä kaikille susille samalla alueella. Oman paikan etsinnän yhteydessä sudenpentuja voi myös menehtyä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja