Aika päivittää koti? Trendikäs pelaa väreillä, valoilla ja pinnoilla

Trendikäs suomalaiskoti on nyt musta-harmaa, epäsuorilla led-valoilla valaistu, tehosteseinällä varusteltu ja tehdasmaista maailmaa matkiva. Sisustussuunnittelija kehottaa hankkimaan kiinteät kalusteet varman päälle ja irrottelemaan irrallisilla.

– Suomalaiset sisustavat tällä hetkellä paljon yhdistämällä mustaa, harmaata ja valkoista. Myös murretut sävyt erilaisine harmaan- ja petrolinsinisineen, vedenvihreineen ja sammuneine sävyineen ovat nousseet pinnalle, Milla Alftan sanoo.

Alftan rohkaisee tuomaan murretuilla väreillä toteutettuun sisustukseen tehostevärejä.

– Tällaisia ovat esimerkiksi keltainen sekä liila, joka näkyy nyt sekä kirkkaana että munakoison violettina. Puhtaat ja raikkaat värit pääsevät hienosti oikeuksiinsa musta-valko-harmaassa kokonaisuudessa.

– Pintamateriaaleissa on niin ikään paljon tarjontaa. Kiveä, laattaa, tapetteja ja sisustuslaastia yhdistellään keskenään: yksi seinä voi olla sisustuslaastista tehty tehosteseinä, muut jollain kivalla sävyllä maalattuja, Alftan sanoo.

Epäsuoraa ja kohdistettua valoa

Pinnalla on myös valaistus.

– Koska asumme maassa, jossa puolet vuodesta on pimeää, sen merkitys kasvaa.

Alftan kehottaa korostamaan tiettyjä elementtejä kohdevaloilla tai tuomaan sisustukseen epäsuoraa valoa. Sitä saa esimerkiksi listojen taakse piilotettavista led-nauhoista.

– Itse nauha ei siis näy, mutta valo hohkaa. Huoneen reunoilta voi vaikka madaltaa kattoa jonkin verran, jolloin madalluksen ja korkeamman osuuden väliin laitettava ledinauha luo valosta koko huoneen ympäri menevän kehän. Epäsuoraa valoa voi sijoittaa niin ikään sokkeleihin tai keittiössä yläkaappien päälle.

Kiinteiden kalusteiden kestettävä aikaa

Alftan kertoo, että pitkän romanttisen vaiheen jälkeen suomalaiset ovat jälleen alkaneet sisustaa pelkistetymmin selkeälinjaisilla kalusteilla.

– Toisaalta moderniin yhdistellään vastapainoksi myös rosoisempia ja rönsyilevämpiä elementtejä. Tehdasmaisen maailman muodikkuus näkyy esimerkiksi valaisimissa, metallisissa tuoleissa ja rustiikkisissa koriste-esineissä.

Alftan itse lähtee sisustuksessa siitä, että isot hankinnat kestävät aikaa.

– Kun kiinteät elementit ovat selkeitä ja jopa moderneja, irrallisilla ja helpommin vaihdettavilla voi irrotella. Esimerkiksi keittiön välitilassa voi käyttää melkein mitä vain materiaalia laatasta lasiin, onhan se helpompi uusia kuin keittiön kaapisto. Samoin sohva voi olla selkeämpi, sohvapöytä taas romanttinen, rosoinen tai muuten erikoinen.

– Suomalaiset ovat sisustuslehtien ja -ohjelmien rohkaisemina koko ajan uskaliaampia. Kodeissa näkee paljon rohkeita valintoja ja persoonallisuutta. Ei ole mitään tiukkoja tyylillisiä ohjenuoria, joita pitäisi noudattaa. Tärkeintä on, että koti on omannäköinen ja siellä viihtyy.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Alftan.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja