Äidin kauhunhetket: Pienen pojan turvakaari jäi auki huvipuistolaitteessa – Powerparkin johtaja pahoittelee "inhimillistä erehdystä"

Skotlannissa raju huvipuisto-onnettomuus 1:39
Katso video: Skotlannissa tapahtui raju huvipuisto-onnettomuus vuonna 2016

Äiti ja hänen 9-vuotias poikansa kokivat Kauhavalla sijaitsevassa Powerpark-huvipuistossa kauhun hetkiä lauantaina. Äiti katsoi vierestä, kun hänen poikansa itki laitteen vaunussa, jonka turvapuomi oli jäänyt auki. 

Johanna Österholm kertoo MTV Uutisille nähneensä, kuinka hänen lapsensa itki laitteessa. Myös muut laitteessa olleet huusivat turvakaaren jääneen ylös.

– Kyseessä oli mustekala-laite, joka menee aika hurjaakin vauhtia. En aluksi tajunnut, että laitteen turvakaari oli jäänyt auki. Ihmettelin vain, miksi poikani itki ja oli niin peloissaan, sillä hän oli käynyt laitteessa yksin jo kerran aiemmin. Silloin ei ollut mitään ongelmia, nainen kuvailee.

– Kun laitehoitaja pysäytti laitteen, huomasin turvakaaren olevan auki. Laitehoitaja yritti laittaa turvakaaren takaisin kiinni ja näytti siltä, että hän saattaisi jatkaa laitteen toimintaa, mutta huusin pojalleni, että tule pois sieltä. Ajattelin aluksi, että suojapuomi olisi auennut laitteen käynnissäolon aikana. Poikani kuitenkin kertoi, että kukaan ei edes tullut sulkemaan sitä ennen laitteen käynnistymistä.

Laitehoitaja ei pahoitellut tapahtunutta

Österholm kertoo tiedustelleensa laitehoitajalta, miten on mahdollista, että turvapuomi oli jäänyt auki.

– Kun kysyin laitehoitajalta turvapuomista, hän vastasi, että ei tiedä miten se on voinut jäädä auki. Kysyin nuorelta tytöltä, että miten hän ei voi tietää asiasta, kun hän kuitenkin on laitehoitaja. Kerroin myös tekeväni asiasta reklamaation, koska poikani olisi voinut loukkaantua vakavasti.

Nainen kertoo kävelleensä huvipuiston infopisteeseen. Siellä oli naisen sanojen mukaan "ystävällinen nainen, joka pahoitteli tapahtunutta ja lupasi pyytää esimiehensä paikalle".

– Naisen esimies otti yhteystietoni ja tarjosi meille ilmaiset jäätelöt. Kun näimme hänet myöhemmin uudestaan, hän pahoitteli tapahtunutta ja tarjosi meille kaksi ilmaista huvipuistoranneketta. Laitehoitaja ei tapahtumaa pahoitellut, mutta oli kuulemma myöntänyt esimiehelleen virheensä.

"Poikani ei halua enää mennä laitteeseen"

Österholm sanoo viettäneensä tapahtumien jälkeen unettoman yön.

– Ei siinä oikein saanut nukuttua seuraavana yönä, kun mietin, mitä olisi voinut käydä. Poikani voi hyvin, mutta ei halua enää mennä mustekala-laitteeseen. Saa nähdä, haluaako ikinä.

Huvipuiston johto ei ole ollut tapauksen jälkeen yhteydessä naiseen. Nainen kertoo myös kuulleensa, että samassa huvipuistossa oli sattunut toinen samankaltainen tapaus lauantain aikana.

– Nainen, joka otti pojastani valokuvan laitteessa, kertoi minulle, että hänen tuttavansa tytär oli ollut ilmeisesti samassa huvipuiston laitteessa tuona lauantaina. Silloinkin puomi oli jäänyt auki, mutta viereisessä vaunussa istunut isä oli huomannut asian ja ilmoittanut auki jääneestä turvapuomista vaununhoitajalle.

Lisäkoulutusta työntekijöille

MTV Uutiset pyysi Powerparkin edustajaa kommentoimaan tapausta. Huvipuisto kertoo MTV Uutisille toimittamassaan tiedotteessa, että tapauksessa on kyse inhimillisestä erehdyksestä.

– Turvallisuus on meille ensisijaisen tärkeää ja tästä syystä pahoittelemme tapahtunutta inhimillistä erehdystä, Powerparkin johtaja Mikko Kiviluoma kommentoi tiedotteessa.

Powerparkin mukaan laite pysäytettiin välittömästi kesken ajon, kun erehdys havaittiin, ja tilanteesta selvittiin säikähdyksellä. Powerpark kertoo, että tapaus selvitettiin vaunussa olleen lapsen ja hänen huoltajansa kanssa välittömästi paikan päällä.

Kiviluoman mukaan kaikkiin turvallisuuspoikkeamiin suhtaudutaan vakavasti ja kyseessä olevan laitteen turvajärjestelmiä tullaan kehittämään. Powerpark on lisännyt yhden työntekijän lisää laitteelle varmistamaan asiakkaiden turvallisuutta.

Tilanteen myötä huvipuiston työntekijöille on järjestetty myös ylimääräinen koulutus, jossa käydään läpi oikeat toimintatavat ja poikkeustilanteissa toimiminen.

– Tässä tilanteessa oli laitekuljettajalta jäänyt turvakaari tarkistamatta, eikä hän ollut tilanteen jälkeen myöskään kutsunut esimiestä paikalle. Työvuorossa ollut kenttävastaava oli hoitanut tilanteen asianomaisten kanssa ja kutsunut laitehuollon paikalle.

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat

Lue myös:

    Uusimmat