Tullin tutkimus paljastaa: Noin kolmannes huvipuistoleluista määräysten vastaisia ja jopa vaarallisia lapsille

Tulli tutki kevään aikana 28 lelua, jotka oli tarkoitettu huvipuistoissa myytäviksi tai jaettaviksi. Leluista 11 ei täyttänyt lelulainsäädännön asettamia vaatimuksia.

Tiedotteen mukaan kahdeksasta paljettipehmolelusta irtosi Tullilaboratorion testeissä paljetteja. Lisäksi yhdestä yksisarvisen muotoisesta pehmolelusta irtosi testeissä tukehtumisvaaraa aiheuttava pieni osa: muovinen silmä.

Tiedotteessa huomautetaan, että pehmoleluista ei saa irrota osia, jotka voivat päätyä lapsen suuhun. Irronneet paljetit voivat esimerkiksi päätyä lapsen nieluun tai hengitysteihin ja aiheuttaa vakavaa vaaraa lapsen terveydelle

Kahdessa lelussa oli puolestaan virheellinen ikävaroitusmerkintä ja lisäksi yhdessä lelussa todettiin lievä virhe. Leluun oli liitetty ikävaroitusmerkintä, jota ei alle 3-vuotiaan lapsen leluissa saisi olla.

Leluja, joista irtosi vaaraa aiheuttavia pieniä osia, ei päästetty myyntiin tai jaettavaksi huvipuistoissa. Virheelliset ikävaroitusmerkinnät määrättiin korjattaviksi välittömästi.

– Paljettipehmolelut tulivat markkinoille muutama vuosi sitten, ja silloin niitä hylättiin myös paljon. Paljeteilla koristellut pehmolelut ovat pienille eli alle 3-vuotiaille lapsille tarkoitettuja, vaikka jotkut toimijat ovat sitä mieltä, että isommat lapset lähinnä keräilevät niitä, tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling kertoo tiedotteessa.

Tullissa arvioidaan vuosittain noin 600 lelun määräystenmukaisuutta. Tulli painottaa lapsille tarkoitettujen tuotteiden valvontaa, sillä niille on asetettu paljon vaatimuksia lasten suojelemiseksi.  

Lue myös: 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja