Ahtisaaren pitkäaikainen ystävä Rauli Virtanen osasi odottaa suru-uutista: Tuntuu musertavalta

Tässä on Martti Ahtisaaren viimeinen esiintyminen julkisuudessa 1:26
Tässä on Martti Ahtisaaren viimeinen esiintyminen julkisuudessa

Tietokirjailija, freelancetoimittaja, ohjaaja ja tuottaja Rauli Virtanen tutustui presidentti Martti Ahtisaareen 45 vuotta sitten, kun Ahtisaari oli YK:ssa ja yritti saada Namibian prosessia liikkeelle. Uutinen ystävän kuolemasta tuntuu musertavalta ja järkyttävältä, vaikka Virtanen osasikin sitä odottaa.

– Viime viikolla tuli viestejä siitä, että nyt alkaa olla poistuminen lähellä. Olin varautunut siihen viikonloppuna. Katselin kuva-albumista Ahtisaaren ja (Britannian ex-pääministeri) Margaret Thatcherin kuvia Namibiasta ja muuta, mutta aina se pysäyttää, vaikka olisi kuinka odotettua, Virtanen sanoo STT:lle.

Hän luonnehtii Ahtisaarta tavattoman sydämelliseksi ja ystävälliseksi ihmiseksi, jonka kanssa "on saunottu, käyty jääkiekko-otteluissa New Yorkin Madison Square Gardenissa, pelattu golfia ja tavattu perhepiirissä".

– Meillä oli erilainen suhde kuin joskus toimittajilla ja poliitikoilla on. Suomessa häntä tuskin tunnettiin silloin kun vuonna 1978 tapasimme.

Virtanen muistelee Ahtisaaren sanontaa siitä, että kaikki konfliktit ovat ratkaistavissa.

– Tällä hetkellä Lähi-idässä ollaan uuden suursodan kynnyksellä. Onko tämä sitten palkinto hänelle siitä hänen loistavasta rauhantyöstään. Hän ei saanut enää viime vuosina nähdä sitä, miten se olisi kantanut hedelmää Lähi-idässä puhumattakaan Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa.

Lue myös:

    Uusimmat