Martti Ahtisaari paljasti dokumentissa, ettei hänen elämänuraansa olisi ollut ilman Eeva-puolisoa – näin heidän rakkaustarinansa sai alkunsa

Näin kauniisti Martti ja Eeva Ahtisaari puhuivat toisistaan dokumentissa 4:02
"Ei tällaista elämänuraa olisi koskaan tullut ilman Eevaa" Martti Ahtisaari sanoi vuonna 2017 esitetyssä Ahtisaari-dokumentissa.

Presidentti Martti Ahtisaari menehtyi 16. lokakuuta 86 vuoden iässä. 

Joulukuussa 2017 julkaistussa MTV:n Ahtisaari-dokumentissa Martti ja hänen vaimonsa Eeva muistelevat parin ensitapaamista. 

Martti ja Eeva tutustuivat Kuopion nuorissa luonnonystävissä, kun olivat molemmat mukana Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistyksen toiminnassa. Kyseessä on Suomen vanhin luonnonsuojeluyhdistys.  

– Se oli sellainen, jossa käytiin aina keväisin laittamassa linnunpönttöjä puihin. Ja siellä tapasi Lyseon tyttöjä. Isäni joutui siirtymään Ouluun, ja muistan kun ajoin polkupyörällä Jännevirran sillalle sanomaan hyvästejä Eevalle. Sitten taas tapasimme, kun olin Studia Generalia -luentosarjassa mukana. Organisaatiomme ulkoministeriössä oli luennoimassa yliopistolla ja Eeva sattui tulemaan kuuntelemaan. Ehkä hän halusi mennä kuuntelemaan, mitähän tuo mies nyt sanoo, Martti kertoi dokumentissa. 

Vuonna 1968 Ahtisaaret menivät naimisiin. Seuraavana vuonna syntyi heidän poikansa Marko Ahtisaari

Dokumentissa Martti ylistää vaimoaan Eevaa. 

– Ei tällaista elämänuraa olisi koskaan tullut ilman Eevaa. Työtoveri on itse asiassa kuitenkin puoliso. Tietysti myös se, että Eevalla on ollut aikaa seurata Suomen kulttuurin kehitystä paljon paremmin kuin minulla. Hän lukee kotimaista kirjallisuutta esimerkiksi paljon enemmän, kun itse joudun lukemaan raportteja ja alani kirjallisuutta, jotka liittyvät ongelmiin, joita edelleen joudun seuraamaan, Martti sanoi dokumentissa. 

– Elämä olisi ollut aivan toisenlainen, jollen olisi onnistunut saamaan puolisokseni naista, joka oli minua vuotta vanhempi ja hemmetin paljon viisaampi kuin minä, Martti jatkoi dokumentissa. 

Martti toimi Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1994–2000. Hän oli Suomen kymmenes presidentti. 

Katso videolta, mitä Eeva Ahtisaari aina muistutti elämästä miehelleen Martti Ahtisaarelle. 

Lue myös:

    Uusimmat