Afganistanissa hätätila useissa maakunnissa – tuhansia koteja tuhoutunut tulvissa ja maanvyöryissä

Yksi avustusjärjestöistä kuvaili tilannetta suureksi humanitaariseksi hädäksi.

Afganistanissa useisiin maakuntiin on julistettu hätätila rankkasateiden ja syöksytulvien takia. YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP kertoi aiemmin, että yli 300 ihmistä on kuollut ja useita ihmisiä on kateissa. 

Rankkasateet aiheuttivat perjantaista alkaen tulvia ja maanvyöryjä ympäri maata.

Yksi pahiten kärsineistä alueista on Baghlanin maakunta Afganistanin pohjoisosassa. Tuhansia koteja on tuhoutunut tai vaurioitunut, viranomaiset kertoivat. 

Yksi avustusjärjestöistä kuvaili tilannetta suureksi humanitaariseksi hädäksi.

–  Baghlanin maakunnassa 311 ihmistä on kuollut, 2  011 rakennusta tuhoutunut ja 2  800 taloa vaurioitunut, YK:n Afganistanin toimipisteen viestinnästä vastaava Rana Deraz kertoi AFP:lle.

Kuolonuhrien määrä vaihtelee avustusjärjestöjen ja hallinnon lukemien välillä. Afganistanin sisäministeriön tiedottajan mukaan Baghlanissa olisi kuollut 131 ihmistä, mutta useita on edelleen kateissa.

Rankkasateet ovat joka tapauksessa aiheuttaneet laajoja tuhoja Baghlanissa, Takharissa, Badakhsanissa, Ghorissa ja Heratissa.

Taleban-hallinnon johtama Afganistan on köyhä maa, joka elää laajalti maanviljelystä.

Maan ilmavoimat kertoi lauantaina tekevänsä pelastusoperaatioita. Sen mukaan sata ihmistä olisi viety sairaalaan.

–  Hätätilan ilmoittamisen (vaikutuksen alaisille alueille) jälkeen kansallisesta puolustuksesta vastaava ministeriö on aloittanut ruuan, lääkkeiden ja ensiavun toimittamisen ihmisille, joita tilanne koskee, ilmavoimat totesi tiedotteessaan.

 

Lue myös:

    Uusimmat