Äänestysinto yllätti kokeneen vaalitarkkailijan Unkarissa: "En ole ehkä koskaan nähnyt niin innokkaita ihmisiä vaalipaikoilla" – oppositioehdokas: Vaalit eivät ole vapaat

Miksi Viktor Orban on niin vankassa suosiossa Unkarissa? Kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kommentoi paikan päältä Budapestistä 1:37
Katso myös: Miksi Viktor Orban on niin vankassa suosiossa Unkarissa? Kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kommentoi paikan päältä Budapestistä

Unkarilaiset ovat kerääntyneet sankoin joukoin äänestyspaikoille tänään sunnuntaina Fidesz-puolueen Viktor Orbanin hakiessa neljättä kautta pääministerinä. 

Äänestyksestä odotettiin tiukkaa, sillä oppositio oli lähtenyt vaalitaistoon ennennäkemättömällä kuuden puolueen vaaliliitolla kaataakseen Viktor Orbanin hallinnon. 

Juuri ennen äänestyspaikkojen sulkeutumista äänestysprosentti oli 68 prosentissa.

Orbanin Venäjä-myönteisten lausuntojen myötä Ukrainan sota on heittänyt varjonsa vaalien ylle, ja siitä on tullut vaalien keskeinen teema. Opposition pääministeriehdokas Peter Marki-Zay on sanonut äänestäjien tekevän vaaleissa valinnan Putinin ja Euroopan väliltä.

Pääministeriehdokkaat uurnilla tänään

Orban äänesti aamulla Budapestissä. 12 vuotta vallassa ollut pääministeri kertoi toimittajille odottavansa "suurta voittoa".

Orbanin haastaja, oppositiokoalition pääministeriehdokas Peter Marki-Zay kävi äänestämässä vaimonsa ja seitsemän lapsensa kanssa osallistuttuaan sunnuntaimessuun kotikaupungissaan Hodmezovasarhelyssä. Marki-Zayn mukaan oppositio on joutunut käymään vaalitaistoa "epäreiluissa ja mahdottomissa oloissa".

– Huolimatta lopputuloksesta vaalit eivät ole olleet vapaat, Marki-Zay sanoi viitaten opposition näkymättömyyteen Unkarin mediassa, joka on valtaosin Orbanin liittolaisten hallussa.Orban on kiistänyt Marki-Zayn kritiikin.

Suomalainen vaalitarkkailija yllättyi ukrainalaisten äänestysinnosta

Unkarilaisten äänestysinto yllätti kokeneen vaalitarkkailijan, kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauman.

– En ole ehkä koskaan nähnyt niin innokkaita ihmisiä vaalipaikoilla, Kauma kommentoi STT:lle iltapäivällä.

Kauma toimi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin vaalitarkkailijana Budapestin esikaupunkialueilla. Hän kertoi, että vaalipäivä oli sujunut rauhallisesti ja ihmiset olivat saapuneet vaaliuurnille aktiivisesti.

– On hyvä merkki, että ihmiset kokevat, että äänestämällä voi vaikuttaa, Kauma sanoi.

Vaalitarkkailijan mukaan monessa paikassa äänestyspaikalle oli tulijoita jonoksi asti. Kauma oli kollegoineen ehtinyt iltapäivään mennessä kahdeksaan eri äänestyspaikkaan.

– Äskeisessä paikassa kollega laski 70 ihmistä jonossa. Jonot ovat kuitenkin edenneet sujuvasti.

Maassa yli 200 kansainvälistä vaalitarkkailijaa

Etyj lähetti vaalitarkkailijoita Unkariin ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen maan heikentyneen oikeusvaltiokehityksen takia.

Paikalla on yli 200 kansainvälistä tarkkailijaa. Suomesta paikalla ovat Kauman lisäksi kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta ja Tom Packalén.

Etyjin vaalitarkkailijat kiersivät vaalipaikkoja kunnes vaalihuoneistot sulkeutuvat, minkä jälkeen he jäivät tarkkailemaan ääntenlaskua.

– Tässä ollaan kansan asialla, jotta ne ihmiset ja puolueet tulevat valituksi, joita kansa haluaakin. Emme ole yksittäisen vallanpitäjän tai puolueen asialla vaan työskentelemme, jotta kehitys menisi demokratian suhteen eteenpäin, Kauma sanoi.

Vaalituloksen julkistusta odotetaan myöhään tänä iltana.

Lue myös:

    Uusimmat