8-vuotiaan pitäisi osata jo pestä pyykkiä? Näin asiantuntija laittaisi eri-ikäiset lapset tekemään kotitöitä

Lapsen kehityksen asiantuntija DeborahGilboan oma 8-vuotias osaa jo esimerkiksi pestä pyykkiä.

Lapsen kehityksen asiantuntija Deborah Gilboa kannustaa vanhempia antamaan lapsille kotitöitä tehtäväksi. Gilboan mukaan kotityöt voivat auttaa lasta kehittymään hyväluonteisiksi ongelmanratkaisijoiksi.

Gilboan oma 8-vuotias osaa jo esimerkiksi pestä pyykkiä. Tämä järkytti hänen lastenhoitajaansa, jonka mukaan useimmat hänen opiskelijakavereistaankaan eivät osaa pyykätä!

Today-lehdessä Gilboa listasi, miten eri-ikäiset lapset voisi innostaa tekemään kotitöitä! 

Lapsen ikä: 1,5 vuotta – 3 vuotta

Gilboa kuvaa tätä aikaa ajaksi, jona lapsi haluaa tehdä kaiken itse, ilman aikuisen apua. Gilboa kehottaakin käyttämään ajan hyödyksi.

– Esikouluikäiseltä tarvitsee harvoin kysyä kahdesti, haluaisiko hän tehdä "isojen lasten hommia" sinulle, Gilboa sanoo.

Hän ei antaisi lapselle työtä, jota aikuisen täytyy valvoa ja tehdä uudelleen; se on vain nopea tapa opettaa lapselle, ettei hänen apuaan oikeastaan tarvittu lainkaan.

– Anna lapsen tehdä yksi asia, kuten pitää rikkalapiota, kun sinä lakaiset.

Lapsen ikä: 4–5 vuotta

Gilboan mukaan tämän ikäluokan lapset osaavat tehdä monia asioita itsenäisesti, mutta unohtavat helposti, mitä heiltä on pyydetty. Lapsen työn tulos on myös hyvä tarkastaa sen jälkeen, kun hän on valmis.

– Vinkki: käske heidän kertoa sinulle, kun he ovat valmiita!

Lapsen ikä: 6–8 vuotta

Gilboan mukaan ala-asteikäiselle voi antaa päivittäisiä kotitöitä.

– Kerran viikossa tuntuu helpommalta (ajatukselta), mutta rutiinien kehittäminen on helpompaa, jos jotakin täytyy tehdä joka päivä.

Askareeksi Gilboa suosittelee esimerkiksi lemmikin hoitoa tai keittiötöitä, joissa on toistoa.

Lapsen ikä: 9–11 vuotta

Tässä iässä lapsi osaa tehdä monivaiheisia projekteja: niiden opetteleminen kestää hetken, mutta samalla ne lisäävät ongelmanratkaisukykyä ja suunnittelukykyä. Gilboan mukaan lopulta lapsi helpottaa myös vanhemman elämää, koska hän osaa jo hoitaa erilaisia kotitöitä itsenäisesti.

Lapsen ikä: 12–13 vuotta

Gilboa yhdistäisi esiteinin kotityöt asiaan, josta tämä nauttii: jos lapsesta on hauskaa kokata, hänet tulisi ottaa mukaan ruoanlaittoon.

– Jos lapset tarvitsevat usein kyytiä harrastuksiinsa, auton siivoaminen säännöllisesti on hyvä tehtävä.

Lähde: Today.com

***

6:40

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja