Niukka tai väliin jätetty aamiainen on terveysriski

Aamupalaa pidetään päivän tärkeimpänä ateriana. Sen on osoitettu vaikuttavan muun muassa painonhallintaan ja diabetesriskiin. Tuoreen espanjalaistutkimuksen perusteella aamiaistottumukset saattavat vaikuttaa myös valtimoiden kuntoon ja sitä kautta sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen.

Espanjalaisten tulokset julkaistiin Journal of American College of Cardiology -lehdessä, ja ne perustuvat 4 000 keski-ikäisen toimistotyöntekijän kuusivuotiseen seurantaan.

Osallistujien valtimoita ja verisuonia kuvattiin useista eri kohdista. Kun nämä kuvantamistulokset yhdistettiin tietoihin osallistujien aamiaistottumuksista, tutkijat havaitsivat selvän yhteyden aamiaisen syömisen ja verisuonten kunnon väliltä.

Aamiaisen kokonaan väliin jättävien tai hyvin niukan aamupalan nauttivien verisuonissa oli 1,5–2,5 kertaa enemmän merkkejä ateroskleroosista, joka aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja. Vertailukohteena olivat osallistujat, jotka söivät runsaita aamupaloja. Runsaana pidettiin aamupalaa, joka sisälsi vähintään viidenneksen päivän energiatarpeesta.

Osa yhteydestä johtui aamiaisen sivuuttavien haitallisista elintavoista ja muutenkin epäterveellisestä ruokavaliosta, mutta ne eivät selittäneet tuloksia kokonaan.

Aiempien tutkimusten perusteella yksi selitys ilmiölle voi löytyä eri vuorokauden aikoina syötyjen aterioiden erilaisista metabolisista vaikutuksista. Aamupalaa nauttivat myös syövät usein maltillisemmin päivän muilla aterioilla ja saattavat sen vuoksi välttyä esimerkiksi liikakiloilta.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat