Mikä on normaalia suolen toimintaa? Tärkeää tietoa isosta hädästä

Kuinka usein käyt isolla hädällä? Kuinka kauan silloin istut pöntöllä? Toimiiko suolesi tietyissä tilanteissa erityisen hyvin tai huonosti? Prevention kertoo jutussaan, mitä suolen toiminnasta voi päätellä.

Erilaiset vatsavaivat tuntuvat nykyään kiusaavan yhä useampia ihmisiä. Taustalla voi olla esimerkiksi keliakiaa, laktoosi-intoleranssia, ruoan sisältämiä fruktaaneja, tulehduksellisia suolistosairauksia, herkkävatsaisuutta eli ärtyvän suolen oireyhtymää tai jopa suolistosyöpää.

Moni on ehkä jo lukenut, mitä ulosteen koostumus kertoo terveydestä, mutta mitä voi päätellä itse vessakäynneistä? Pitääkö huolestua, jos vessa kutsuu kolme kertaa päivässä, vaikka kaveri käy kakalla vain kerran päivässä? Entä miksi kahvi laittaa mahan toimimaan pikakelauksella?

Prevention haastatteli aiheesta gastoenterologeja. 

Normaali ulostamisväli vaihtelee

Keskimäärin kakalla käydään kerran-kaksi päivässä. Ei kuitenkaan ole epänormaalia, että pöntölle joutuu istuutumaan kolme kertaa päivässä tai kerran kolmessa päivässä. Ripulin määritelmänä on yli kolme ulostuskertaa päivässä, ummetuksen määritelmänä taas vähemmän kuin kolme ulostuskertaa viikossa.

Jos vatsa tuntuu kaikin puolin hyvinvoivalta ja vessaan ehtii hädän tullessa ajoissa, huoleen ei liene syytä. Jokaisella on oma ”normaalinsa”, ja se voi vaihdella päivästä ja viikosta riippuen. Jos suolen toiminta yhtäkkiä vilkastuu, syynä voi olla vaikka kuitupitoisempi ruoka, pilaantunut ruoka tai tartuntana tullut ripulitauti.

Säännöllisyys on hyvä asia

Vaikka normaali ulostamisväli voi olla hyvinkin vaihteleva, on sinänsä hyvä merkki, jos vessakäyntinsä voi ennustaa lähes kellontarkasti. Se kielii ruoansulatusjärjestelmän hyvästä ja säännöllisestä toiminnasta.

Monilla suoli ilmoittaa hädästä heti aamusta, sillä yön aikana uloste on ehtinyt liikkumaan suolessa eteenpäin. Myös töistä kotiin tullessa täytyy usein mennä heti ensimmäiseksi vessaan, koska tutussa ja rentouttavassa ympäristössä suolikaan ei ujostele.

Vessahätä heti ruokailun jälkeen ei ole huono asia

Joskus ruoka tuntuu tulevan peräpäästä ulos miltei heti, kun sen on nielaissut. Tosi asiassa pöntössä näkyvä uloste ei tietenkään ole sitä ruokaa, jota juuri söit, mutta äskeinen ateria saattoi kyllä laukaista kakkahädän. 

Kovasta vessahädästä heti ruokailun jälkeen ei pääsääntöisesti tarvitse huolestua. Ravintoaineet aiemmilta aterioilta ovat kyllä ehtineet imeytyä.

Kahvi todella saa suolen juoksemaan

Vessa kutsuu monia yllättävän nopeasti sumpin juomisen jälkeen. Se johtuu siitä, että kofeiini stimuloi suolta, jolloin suoli alkaa supistella ja näin ollen työntää tavaraa ulospäin.

Kuukautiset saavat vatsan sekaisin

Kuukautiset voivat olla epämiellyttävät monestakin syystä, ja yksi syy on se, että joillakin ne tuntuvat laittavan vatsan sekaisin. Taustalla on prostaglandiini-hormonit. Kyseiset hormonit aiheuttavat kohdun ja joskus myös suoliston supistelua kuukautisvuodon aikaan. Supistelu luonnollisesti saa aikaan liikettä, mikä näkyy tarpeena käydä pöntöllä.

Tekniikalla on väliä

Ulostamisen pitäisi hoitua melko nopeasti. Jos se ei tunnu onnistuvan, ongelma voi olla istuma-asennossa. Pöntöllä ei kannattaisi istua selkä suorassa jalat maassa vaan koukistaa jalkoja polvista ylöspäin samantapaiseen asentoon kuin olisi kyykyssä. Niin ihmiset kävivät kakalla silloinkin, kun vessanpönttöjä ei vielä ollut olemassa. Kyykistymisen ansiosta uloste pääsee kulkeutumaan ulos vähemmällä vaivalla.

Lomaummetus on normaalia

Joskus etelän lomalla huomaa, ettei ole käynyt kakalla päiväkausiin. Matkaummetukseen vaikuttaa esimerkiksi lentokoneen ilman kuivattava vaikutus sekä myöhemmin nesteytyksen vajavuus paahtavan auringon alla. Ruokavaliokin poikkeaa ulkomailla normaalista, eikä ulostaminen vieraassa paikassa välttämättä suju yhtä rennosti kuin kotioloissa.

Pöntöllä ei pidä maleksia

Vessan hajuissa ei ole tarkoitus marinoitua kahtakymmentä minuuttia kännykkä kädessä. Homma pitäisi hoitaa nopeasti: jos suoli on tyhjentyäkseen, normaalioloissa pöntölle istuessa se kyllä myös tyhjenee melko heti.

Tapahtuman tahallinen venyttäminen voi aiheuttaa esimerkiksi peräpukamia. Jos ongelma on siinä, että oikeasti ummettaa eikä tavara tunnu pinnistelystä huolimatta liikkuvan, tilanteen jatkuessa on hyvä selvittää syy lääkärissä.

Lähteet: Prevention, Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat