6-vuotias lapsi horjahti uima-altaaseen – Stephanie varoittaa muita vanhempia korona-ajan havainnostaan: "Ei se ollutkaan kuin pyörällä ajaminen"

Stephanie Pitts varoittaa muita vanhempia kohtaamastaan ilmiöstä: perheen 6-vuotias poika unohti kuukausia kestäneen koronaeristyksen aikana uimakoulussa oppimansa taidot.

Kuten lukemattomat muut perheet, myös Stephanie Pittsin perhe on koronaviruspandemian aikana joutunut viettämään aikaa lähinnä kotona. Australialainen Stephanie joutuikin järkyttymään, kun hänen kuusivuotiaansa putosi uima-altaaseen, kertoo Kidspot.

Lapsi horjahti altaaseen – ei osannutkaan uida

Tapaus sattui vuonna 2020. Perhe oli lokakuussa lähtenyt viettämään viikon perhelomaa leirintäalueelle. 6-vuotias Caspar oli leikkimässä kellukkeella uima-altaan reunalla, kun hän horjahti altaaseen.

Stephanien mukaan lapsi ei pysynytkään pinnalla, vaan alkoi vajota pohjaan.

Tapaus oli jo toinen: edellisenä päivänä Caspar oli leikkinyt altaan matalassa päässä, mutta liukunut sitten liian pitkälle altaaseen ja alkanut vanhempiensa yllätykseksi upota.

Henkilö on uimataitoinen, jos hän uintisyvyiseen veteen pudottuaan pystyy uimaan yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään.

"Luulen, että kaikki uskoivat jonkun muun vahtivan häntä"

– Luulen, että kaikki uskoivat jonkun muun vahtivan häntä, Stephanie tunnustaa.

– Sen [veden] täytyi olla juuri hänen pituuttaan syvempää, kun [hänen isänsä] Greg huomasi ja ui nopeasti hakemaan pojan pois.

Toisella kerralla altaan äärellä Stephanie vahti poikaa tarkasti. Hän hyppäsi välittömästi lapsen perään, kun tämä putosi altaaseen.

Lapsesta tulisi aina olla käden mitan päässä vedessä, eikä lasta ei koskaan tule jättää veteen yksin tai pelkästään vanhempien sisarusten vastuulle.

"Oli kuin kaikki uimataito olisi kadonnut"

Vanhemmille oli yllätys, ettei Caspar pysynytkään pinnalla, sillä hän on käynyt sekä vauvauinnissa että uimakoulussa. Ennen koronapandemiaa poika oli siskoineen käynyt paikallisella uima-altaalla uimaopetuksessa kahdesti viikossa. Koronapandemian vuoksi perhe oli kuitenkin ollut kuukausien ajan ilman uimareissuja.

– Oli kuin kaikki [uimataito] olisi kadonnut, ei se ollutkaan kuin pyörällä ajaminen, Stephanie sanoo.

– Seuraavana päivänä menimme takaisin [altaalle] eikä poika muistanut edes, miten kellutaan. 8–10 kuukautta poissa vedestä, ja kaikki oli unohtunut. Näimme myös, että vanhempi tyttäremme oli taantunut, mutta hän muisti edelleen, miten uidaan.

Lapsi palasi heti uimakouluun

Stephanie palautti Casparin välittömästi uimakouluun. Nyt pojan taidot ovat parantuneet.

– Muutaman viikon oppituntien jälkeen hän oli jo edistynyt paljon ja saanut itsevarmuutensa takaisin. En silti laskisi häntä yksinään veteen, mutta näen suuren eron, Stephanie kuvaa.

Lapselle kannattaa alusta asti opettaa, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan. Jos lapset esimerkiksi vain touhuilevat rannalla, pienelle lapselle voi pukea varmuuden vuoksi pelastusliivin.

Lue myös:

    Uusimmat