Tyypillinen keino saada vesi pois korvasta voi aiheuttaa aivovaurion erityisesti pikkulapsilla – tutkijat suosittelevat toista taktiikkaa

Pään ravistelu on yksi tyypillisimmistä tavoista saada korvaan jumittunut vesi ulos. Korviin jäänyt vesi voi aiheuttaa tulehduksen, mutta myös pään ravistelulla saattaa olla haittavaikutuksia erityisesti pikkulapsille, yhdysvaltalaistutkijat osoittivat.

Pään ravistelu veden saamiseksi pois korvista voi aiheuttaa aivovaurioita pikkulapsille, Cornellin yliopiston ja Virginian teknillisen yliopiston tutkijat päättelevät alustavassa tutkimuksessaan.

Aikuisilla pään ravistelu veden saamiseksi ulos korvasta ei ole samalla tavalla haitallista. Suuremmista korvakäytävistä johtuen aikuisten kun ei tarvitse ravistella päätään yhtä voimakkaasti kuin pienten lasten.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimuksessa keskityttiin pääasiassa kiihtymiseen, joka vaaditaan, jotta vesi pääsee ulos korvakäytävästä. Mitä enemmän päätä ravistelee, sitä suurempi kiihtyvyys saadaan. Kokeet tehtiin lasiputkilla ja 3D-tulostetuilla korvakäytävillä. Putket pudotettiin jousille, millä matkittiin pään ravistelua. 

Pienten lasten korvako’oilla vesi saatiin ulos tekokorvakäytävästä vasta suuren kiihtyvyyden eli voimakkaan pään ravistelusimulaation ansiota. Niin voimakas pään ravistelu voi aiheuttaa pienelle lapselle vaurioita aivoihin, tutkijat kertovat tiedotteessa.

Aikuisten korvako’oilla kiihtyvyys oli pienempää johtuen korvakäytävän suuremmasta läpimitasta. Tutkijoiden mukaan veden määrä ja sijainti korvakäytävässä vaikuttavat siihen, kuinka suurta kiihtyvyyttä tarvitaan sen saamiseksi ulos.

Vesi pois korvasta alkoholilla tai etikalla

Mitä sitten tehdä pienen lapsen korvaan juuttuneelle vedelle, joka voi sinne jäädessään aiheuttaa korvakäytävän tulehduksen?

Tutkijat ehdottavat laittamaan korvaan muutaman tipan nestettä, jolla on pienempi pintajännitys kuin vedellä, esimerkiksi alkoholia tai etikkaa. Ne vähentävät korvakäytävään juuttuneen veden pintajännitystä, ja saavat veden valumaan ulos.

Lue myös:

    Uusimmat