Varmista turvallisuus uimaretkellä! 5 yleistä vanhempien tekemää virhettä

Parenting-sivusto listasi virheet, joita vanhemmat eivät saisi tehdä rannalla.

Kesä on ihanien uimaretkien aikaa. Perheen rantaretkellä kannattaa muistaa muutamia sääntöjä, jotka lisäävät turvallisuutta.

1. Annat rynnätä veteen ”tuosta noin vain”

Opeta lapselle, että veteen ei saa rynnätä noin vain. Aluksi täytyy laittaa aurinkorasvaa, vaihtaa ylle uima-asu ja asennoitua tilanteeseen muuten. Lasta ei jätetä yksin veteen; aikuinen vahtii leikkijöitä, ja jos lapset touhuilevat rannalla, pienelle lapselle voi pukea pelastusliivin varmuuden vuoksi.

2. Annat lapsen päättää, koska uimaan mennään

Vanhemman tai muun aikuisen täytyy aina saada tietää, että lapsi on menossa veteen.  Päätös uimisesta on aina aikuisen. Ennen uimista lapsen täytyy kysyä lupaa, ja myös saada se.

Lapsen jalkojen tulisi uidessa aina osua pohjaan, ja uintialueen tulisi olla rajattu. Vanhempi voi mennä veteen niin, että hän on lasten ja syvän veden välissä. Lapsen kannattaa uida rannan suuntaisesti, ei siis kohti syvempää vettä.

Katso Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton video!

3. Luotat sokeasti uimapatjoihin tai muihin kellukkeisiin

Pelastusliivit on suunniteltu auttamaan veden varaan joutunutta. Uimarenkaat ja rantapallot sen sijaan ovat leluja – ne ovat hauskoja ja käteviä, mutta niiden varaan ei voi jättää kenenkään henkeä. Opeta lapselle, että uidessa voi ottaa kiinni altaan tai laiturin reunasta.

4. Annat turvautua aina uimalaseihin

Opeta lapsi avaamaan silmänsä uima-altaan vedessä. Jos lapsi käyttää aina laseja ja putoaa veteen vahingossa, hän ei välttämättä uskalla avata silmiään.

Opetelkaa, miltä vesi tuntuu kasvoilla. Painakaa yhdessä poski tai korva veteen, tai puhaltakaa kuplia veteen. Näin lapsi huomaa, ettei veden osuminen kasvoihin ole pelottava asia.

5. Opetat lapsen pelkäämään vettä

Vesi ja järviveden virtaukset voivat tuntua pienestä lapsesta oudoilta. Kaikki eivät ole yhtä rohkeita, joten veteen tulisi saada totuttautua omassa rauhassa. Vedessä ei kuitenkaan ole lähtökohtaisesti mitään pelättävää.

Älä opeta lasta pelkäämään uimista tai kammoamaan vettä. Vaikka lapsiryhmän leikkiminen ja roiskinta järvessä voi tuoda pintaan pelkoja, lasta ei kannata opettaa pelkäämään vettä. 

Anna lapsen leikkiä ja olla vedessä. Sinun ei tarvitse osata opettaa uintia tai olla lapsesi uimaopettaja – vie lapsi sen sijaan uimakouluun!

2:15

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja