6 vinkkiä: Näin kätevästi voit hyödyntää kuivahtaneen leivän!

Varsinkin tuoreena ostetut leivät kovettuvat nopeasti, sillä niissä ei ole lisättyjä säilöntäaineita. Leipää jää helposti yli ja se ehtii kovettua. Kovaa leipää ei tarvitse heittää roskiin, sillä sen voi käyttää ruoanlaitossa monella eri tavalla.

1. Pehmennä leipä

Ensimmäinen haaste kovettuneen leivän kanssa on se, että sitä on todella vaikeaa käsitellä. Leikatessa siitä murenee irti suuri määrä kovia murusia. Tee myös kovasta kuoresta käyttökelpoista tällä pienellä vinkillä.

Huuhtele leipä juoksevan veden alla. Ei haittaa, jos leipään imeytyy vähän vettä. Paahda sitä sen jälkeen uunissa 175 asteessa muutama minuuttia. Leipä on uunin jälkeen jälleen pehmeä ja helposti leikattavissa. Maku ei toki muutu tuoreeksi tällä käsittelyllä, mutta tämä on hyvä ensiaskel leivän henkiin herättämiseen.

2. Murusta leipä

Yksi vaihtoehto leivän uudelleen käyttämiseksi on sen murustaminen. Murusta leipä pieniksi, suupalan kokoisiksi mureniksi. Paahda murusia nopeasti pannulla voissa tai ilman, ja laita ne vaikka tomaattikeiton pinnalle tuomaan rakennetta ja täyttämään vatsaa. Jos et halua käyttää murusia saman tien, pakasta ne paahtamisen jälkeen.

Toinen mainio vinkki murusten käyttämiseen on ostaa ensi kerralla pari sataa grammaa vähemmän jauhelihaa, ja sekoittaa muruset lihapullataikinan tai mureketaikinan sekaan.

3. Valmista herkkuaamiainen

Leikkaa leivästä suuria viipaleita. Paista pannulla voissa leipä molemmin puolin. Laita mukaan pannulla leivän päälle pekonia, sipulia ja kananmuna. Paista, kunnes muna on kypsä. Tämä tosimiehen aamupala peittää kevyesti alleen leivän maun.

4. Köyhät ritarit

Köyhät ritarit valmistetaan yleensä kuivahtaneesta pullasta. Ne voi kuitenkin vallan mainiosti valmistaa myös tavallisesta täysjyväleivästä. Leikkaa vanhasta leivästä viipaleita, kierittele viipaleet maidossa, ripottele päälle sokeria ja paista voissa. Nauti mansikkahillon kera.

5. Krutongit

Leikkaa leivästä pieniä kuutioita, pyörittele kuutiot oliiviöljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla. Paahda 200 -asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Krutonkeja voi käyttää salaattien lisukkeena tai keiton kanssa.

6. Leipäsipsit

Tämän vinkin kanssa erityisesti kuivahtanut ruisleipä sopii mainiosti. Leikkaa ruisleivästä ranskanperunaa muistuttavia, tikunmuotoisia suikaleita. Älä tee niistä liian ohuita, etteivät ne pala uunissa. Levitä ruisleipätikut leivinpaperin päälle pellille. Roiskuttele leipäpaloille oliiviöljyä. Mausta reippaasti suolalla ja pippurilla. Mausteeksi sopii myös valkosipuli, kuivatut yrtit ja chili oman maun mukaan. Paahda 250 -asteisessa uunissa noin viisi minuuttia. Tarjoa ruistikut dipin kanssa.

Lähde: Bon Appetit

Nita Makkonen, nita.makkonen@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat