Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

6 vinkkiä: Näin kätevästi voit hyödyntää kuivahtaneen leivän!

Tuore leipä kuivahtaa nopeasti, koska siinä ei ole niin paljon säilöntäaineita.
Tuore leipä kuivahtaa nopeasti, koska siinä ei ole niin paljon säilöntäaineita.Shutterstock
Julkaistu 06.04.2014 20:01

Varsinkin tuoreena ostetut leivät kovettuvat nopeasti, sillä niissä ei ole lisättyjä säilöntäaineita. Leipää jää helposti yli ja se ehtii kovettua. Kovaa leipää ei tarvitse heittää roskiin, sillä sen voi käyttää ruoanlaitossa monella eri tavalla.

1. Pehmennä leipä

Ensimmäinen haaste kovettuneen leivän kanssa on se, että sitä on todella vaikeaa käsitellä. Leikatessa siitä murenee irti suuri määrä kovia murusia. Tee myös kovasta kuoresta käyttökelpoista tällä pienellä vinkillä.

Huuhtele leipä juoksevan veden alla. Ei haittaa, jos leipään imeytyy vähän vettä. Paahda sitä sen jälkeen uunissa 175 asteessa muutama minuuttia. Leipä on uunin jälkeen jälleen pehmeä ja helposti leikattavissa. Maku ei toki muutu tuoreeksi tällä käsittelyllä, mutta tämä on hyvä ensiaskel leivän henkiin herättämiseen.

2. Murusta leipä

Yksi vaihtoehto leivän uudelleen käyttämiseksi on sen murustaminen. Murusta leipä pieniksi, suupalan kokoisiksi mureniksi. Paahda murusia nopeasti pannulla voissa tai ilman, ja laita ne vaikka tomaattikeiton pinnalle tuomaan rakennetta ja täyttämään vatsaa. Jos et halua käyttää murusia saman tien, pakasta ne paahtamisen jälkeen.

Toinen mainio vinkki murusten käyttämiseen on ostaa ensi kerralla pari sataa grammaa vähemmän jauhelihaa, ja sekoittaa muruset lihapullataikinan tai mureketaikinan sekaan.

3. Valmista herkkuaamiainen

Leikkaa leivästä suuria viipaleita. Paista pannulla voissa leipä molemmin puolin. Laita mukaan pannulla leivän päälle pekonia, sipulia ja kananmuna. Paista, kunnes muna on kypsä. Tämä tosimiehen aamupala peittää kevyesti alleen leivän maun.

4. Köyhät ritarit

Köyhät ritarit valmistetaan yleensä kuivahtaneesta pullasta. Ne voi kuitenkin vallan mainiosti valmistaa myös tavallisesta täysjyväleivästä. Leikkaa vanhasta leivästä viipaleita, kierittele viipaleet maidossa, ripottele päälle sokeria ja paista voissa. Nauti mansikkahillon kera.

5. Krutongit

Leikkaa leivästä pieniä kuutioita, pyörittele kuutiot oliiviöljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla. Paahda 200 -asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Krutonkeja voi käyttää salaattien lisukkeena tai keiton kanssa.

6. Leipäsipsit

Tämän vinkin kanssa erityisesti kuivahtanut ruisleipä sopii mainiosti. Leikkaa ruisleivästä ranskanperunaa muistuttavia, tikunmuotoisia suikaleita. Älä tee niistä liian ohuita, etteivät ne pala uunissa. Levitä ruisleipätikut leivinpaperin päälle pellille. Roiskuttele leipäpaloille oliiviöljyä. Mausta reippaasti suolalla ja pippurilla. Mausteeksi sopii myös valkosipuli, kuivatut yrtit ja chili oman maun mukaan. Paahda 250 -asteisessa uunissa noin viisi minuuttia. Tarjoa ruistikut dipin kanssa.

Lähde: Bon Appetit

Nita Makkonen, nita.makkonen@mtv.fi

Lisää aiheesta:

Helppo ja kekseliäs tapa tehdä puuroa! Jos leipä ehtii kuivahtaa, tee sille näinAsia, joka kannattaa aina tehdä juustoleiville – ammattilaiskokki paljastaa parhaat ruoanlaittovinkkinsäUunituoretta leipää, joka valmistuu kuin itsestään – nappaa talteen superherkullisen focaccian resepti!Herkulliset bagelit valmistuvat käden käänteessä – testaa superhelppo resepti!Kokeile rohkeasti: Seitsemän uutta käyttötapaa pizzataikinalle
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 20:11
    Fitness

    Tässä ammatissa kauneus ei yllättäen olekaan valttia

  • 18:55
    Itsemurha

    Mikä ajaa itsemurhaan? Tällainen on epätoivon hetki: "Aivot eivät keksi ratkaisua, miten päästä tästä tilasta"

  • 17:02
    Ruoka

    Mistä tietää, että omena on kypsä?

  • 16:01
    Lapset

    Maailmassa on nyt enemmän ylipainoisia kuin alipainoisia lapsia

  • 15:08
    Takaisinvedot

    Finnairin lennoilla oli tarjolla hävitettäväksi määrättyä vettä