6 tyypillistä siivousmokaa: Kiinnitä huomiota näihin seikkoihin keittiössäsi!

Aina pelkkä pesu ei riitä, vaan monet keittiövälineet ja kohteet vaativat tehokkaampaa puhdistusta. Ethän levitä bakteereita tietämättäsi? 

Vaikka keittiösi kiiltäisi puhtauttaan, kaikki välineet eivät välttämättä ole yhtä puhtaita kuin ne voisivat olla. On nimittäin mahdollista, että käyttämäsi puhdistusmetodit ovat vääriä. Välineisiin voi jäädä likaa ja pesiytyä bakteereita, jotka eivät aina ole silmin havaittavissa. 

Korjaa seuraavat tyypilliset siivousmokat ja tee keittiöstäsi entistäkin puhtaampi. 

1. Et pese koskaan laseja käsin

Jos tapanasi on laittaa kaikki astiat suoraa tiskikoneeseen, odota hetki! Erittäin vanhat vuosikertalasit ja käsinmaalatut astiat kannattaa aina pestä käsin. Kristalliset ja hiotut lasit eivät nekään kestä astianpesukoneen voimakasta ja syövyttävää pesua.

Myös uusien lasien kohdalla käsipesu voi tulla tarpeeseen, varsinkin jos haluat poistaa laseista viimeisetkin tiskiainejäämät. Kirkkaimmat lasit saadaan lisäämällä huuhteluveden joukkoon hieman rasvaa irrottavaa etikkaa.

2. Järjestelet lusikat tiskikoneeseen

Aterimien asetteleminen tiskikoneen koriin helpottaa purkamista, mutta se jättää aterimet helposti likaisiksi. Jos aterimet asetellaan tarkasti koriin, niiden sisälle voi muodostua ruoantähteitä kerääviä pesiä. Unohda siis turha järjestely ja laita aterimet koriin sikin sokin, osa ylösalaisin.

3. Jätät valurautapannun kuivumaan itsekseen

Kuten varmasti jo tiesit, valurautapannua ei saa pestä tiskikoneessa. Mutta tämä kuivumiseen liittyvä asia voi olla sinulle uutta. Pannu tulisi nimittäin aina kuivata pesun jälkeen paperilla, eikä jättää odottamaan kuivumista. Pannun pinnalle jääneet vesipisarat nimittäin ruostuttavat pannun herkästi.

Kuivaamiseen kannattaa käyttää talouspaperia, sillä pannu voi jättää pyyhkeeseen ikäviä jälkiä. Myös pannun laittaminen lämpimälle levylle haihduttaa veden tehokkaasti.

4. Et kiinnitä huomiota tiskialtaaseen

Voisi luulla, että yleispuhdistusaine nimensä mukaisesti puhdistaa minkä tahansa pinnan. Vaikka onkin totta, että sillä saat puhtaaksi niin jääkaapin kuin liesituulettimenkin, pidä se kuitenkin kaukana tiskialtaastasi. Tiskialtaaseen kerääntynyt rasva ei puhdistu kunnolla yleispuhdistusaineella, vaan vaatii järeämpiä aineita rasvan irrottamiseksi.

Tiskialtaat on useimmiten valmistettu teräksestä, jolloin niiden puhdistukseen kannattaa käyttää nimenomaan ruostumattomalle teräkselle sopivia puhdistusaineita. Myös konetiskiaine soveltuu erinomaisesti tiskialtaan puhdistukseen. Muista puhdistaa myös roskasihti huolella!

5. Jätät leikkuulaudat oman onnesi nojaan

Joskus leikkuulaudan pesu pelkällä tiskiaineella ja vedellä ei riitä, vaan myös kuivaus on tärkeässä roolissa. Pesun jälkeen sekä puiset että muoviset leikkuulaudat tulee asettaa kuivumaan mahdollisimman ilmavasti, erilleen muista tiskeistä. Näin takaat sen, että lauta pysyy puhtaana eivätkä bakteerit tartu tiskeistä tai ruoista lautaan. 

6. Laiminlyöt veitsesi

veitsi, teline
Käsipesu takaa veitsien terävyyden. 

Keittiöveitset kannattaa aina pestä käsin, varsinkin jos haluat pitää ne terävinä. Astianpesukoneessa veitset kolhiintuvat ja tylsistyvät, jolloin myös kokkausnautinto kärsii. Tiskikoneessa olevat muut materiaalit voivat aiheuttaa veitsien pintaan ruostetta.

+1: Muista myös tämä hellanpuhdistusvinkki:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja