5-vuotias amerikkalaispoika nielaisi 40 purkkapalaa – tämä oli lopputulos

Viisivuotiaan ohiolaispojan vatsasta piti poistaa purkkatukos.

JEM Reports -julkaisussa esitelty tapausraportti kertoo viisivuotiaasta Yhdysvaltojen Ohiossa asuvasta pojasta, joka oli nielaissut noin 40 palaa eli pojan äidin mukaan kokonaisen paketillisen sokeritonta purkkaa. Pojan tapauksesta uutisoi New York Post.

Seuraavana päivänä purukumien nielaisusta poika saapui päivystykseen kärsittyään krampeista ja ripulista. Cleveland Clinicin lääkärit kävivät heti tarkistamaan, oliko potilas niellyt vierasesineitä ja havaitsivatkin pojan vatsassa suuren massan, joka aiheutti suolen tukkeuman.

purkannieleminen_tapausraportti
Endoskooppinen kuvaus paljasti potilaan vatsassa tukoksen aiheuttaneen purkkamassan.

Lääkärit saivat purkkatukoksen pois suun kautta useissa erissä esofagoskoopin avulla.  Pieni potilas kärsi kipeästä kurkusta, mutta muutoin hän kotiutui sairaalasta ilman ikäviä terveysvaikutuksia. 

Saako purkkaa nielaista?

Moni varoittelee, ettei purukumi poistu elimistöstä millään, eikä sitä kannata niellä. Joku on saattanut kuulla väitteen siitä, että purukumi jää seitsemäksi vuodeksi elimistöön. Tämä ei pidä paikkaansa.

Ravitsemusterapeutti Beth Czerwony on aiemmin kertonut Cleveland Clinicin terveyssivustolle, että nielaistu purkka tulee ulos noin 40 tunnin kuluessa ulosteen mukana.

– Koska se ei sula, se tulee ulos kokonaisena.

Vaikka satunnainen purukumin nieleminen ei tee hallaa, purkan nielemisen ei kuitenkaan pitäisi olla säännöllinen tapa – sen osoittaa jo ohiolaispojan tapaus. Purkka voi runsaissa määrin aiheuttaa ongelmia ruoansulatuselimistöön juurikin sulamattomuutensa vuoksi. 

Czerwony varoittaa, että jos purkkaa nielee päivittäin tai jopa useita kertoja päivässä, voi seurauksena olla suolitukos, joka estää suolen sisällön kulun. Terveyskirjaston mukaan suolitukos aiheuttaa aina kovia vatsakipuja. Kivut alkavat lievinä, mutta tuntien kuluessa muuttuvat ankariksi. Suolitukos vaatii välitöntä hoitoa, eikä parane itsestään.

Järkevintä onkin laittaa purkka aina roskiin.

– Se ei vain ole ruokaa, asiantuntija muistuttaa.

Entä miten purkka lähtee vaatteista? Testaa videolla vinkattu kikka

Näin saat purkkatahran irti vaatteesta 1:26
Näin saat purkkatahran vaatteesta.

Lue myös:

    Uusimmat