3-vuotias nielaisi nappipariston – amerikkalaisäiti vinkkaa yllättävästä ensiavusta

Hunaja voi toimia ensiapuna suojaamaan niellyn patterin aiheuttamilta vakavilta vaurioilta. Kotikonsti ei kuitenkaan korvaa lääkärikäyntiä.

Amerikkalainen Katie Jacobsen kertoo TODAY-sivustolla yllättävästä kikasta, joka saattoi säästää hänen 3-vuotiaan tyttärensä Maggien vakavilta sisäelinvaurioilta.

Maggie oli pistänyt suuhunsa lelusta löytyneen nappipariston ja nielaissut sen. Nappiparistot voivat johtaa tukehtumiseen, mutta vaara ei ole ohi nielemisen jälkeenkään. Useimmat nappiparistot ovat emäksisiä ja niiden liukeneminen ruoansulatuskanavassa voi johtaa syöpymävammoihin.  

Katie tajusi heti, että patterin nieleminen on vakava asia ja alkoi valmistella lähtöä päivystykseen. Maggien isosisko Eva ehti tällä välin etsiä netistä tietoa patterin nielemisestä ja neuvoi äitiään antamaan pikkusiskolle hunajaa.

Jos julkaisu ei näy, voit avata sen tästä.

Illallisen jäljiltä pöydälle oli jäänyt sopivasti pieniä hunajapaketteja. Katie antoi välittömästi Maggielle niistä pari ja nappasi loput mukaansa ajomatkalle sairaalaan. Parinkymmenen minuutin matkan aikana tyttö söi lukuisia hunajapaketteja.

Katie kertoo, että päivystyksessä lääkäri sanoi äidin toimineen oikein antaessaan lapselle hunajaa. Röntgenkuvauksessa selvisi, että paristo oli edennyt tytön vatsalaukkuun asti. Sairaalassa vietetyn yön aikana vierasesine ehti kulkeutua tytön suolistoon. Huojentavan uutisen jälkeen Maggie pääsi lähtemään kotiin.

Hunaja luo suojaavan kerroksen pariston ympärille

Tutkijat ovat eläinkokeissa havainneet, että välittömästi nappipariston nielemisten jälkeen annettu hunaja vähentää vakavien vammojen syntymisen riskiä.

Sylki tai vatsanesteet voivat laukaista paristossa sähkövirran, joka polttaa ruokatorvea ja suolistoa. Hunaja luo patterin ja sisäelinten väliin suojaavan kerroksen. Lisäksi hunaja on miedosti hapanta, mikä auttaa neutralisoimaan emäksistä paristoa.

Tutkimusta tehnyt lääkäri Ian Jacobs kertoo TODAY-sivustolla, että pariston nielleelle lapselle voi antaa kaksi teelusikallista hunajaa kymmenen minuutin välein. Lääkäriin menoa kotikonsti ei kuitenkaan korvaa eikä matkalla sairaalaan tule pysähtyä hunajaa ostamaan, sillä se viivyttää oikeaa hoitoa.

Lääkärissä pariston kulkua suolistossa voidaan seurata röntgenkuvauksen avulla. Jos näyttää siltä, ettei paristo kulkeudu elimistön läpi itsekseen muutamassa päivässä, voidaan se poistaa tähystyksessä tai leikkauksessa. Tyhjenemistä voidaan myös kiihdyttää lääkkeillä.

Lisäksi on huomioitava, että hunajaa ei tule antaa alle 1-vuotiaille lapsille tai ruoka-aineelle allergisille.

Katso alla olevalta videolta, miten amerikkalaisisä irrotti taaperon sieraimeen juuttuneen maissinjyvän.

Lue myös:

    Uusimmat