40-vuotias kertoo: Nämä asiat olisin halunnut oppia jo 10 vuotta sitten

Kävitkö koulua 1990-luvulla? Nämä asiat tunnistat varmasti! 0:34

Jason Stahl listasi asioita, joita 40-vuotisen elämänsä aikana on oppinut. Hän toteaa, että lausahdus "jos olisin silloin tiennyt, mitä tiedän nyt" pätee erityisesti hänen hääjärjestelyihinsä!

Kävitkö koulua 1990-luvulla? Videon asiat tunnistat varmasti!

Kun Jason Stahl oli parikymppinen, hän sai esimieheltään neuvon: kun Stahl täyttäisi 30, hänen pitäisi alkaa ottaa asiat vakavasti.

– En ottanut häntä vakavasti, mutta nyt, kun olen 40, toivon, että olisin ottanut, Stahl kirjoittaa Business Insider -lehdessä.

Hän listasi asioita, joita 40-vuotisen elämänsä aikana on oppinut.

– Toivon, että joku olisi kertonut nämä minulle vuosikymmen sitten, Stahl sanoo.

1. Näet ystäviäsi harvemmin, mutta side välillänne säilyy vahvana

Stahl sai parhaat ystävänsä jo opiskeluaikoina. Hän tuntee osan heistä edelleen.

– Kun elämä jatkaa etenemistään, niin jatkavat ihmisetkin, Stahl huomauttaa.

Osa nuoruuden ystävistä katoaa perhe-elämän ja uran syövereihin sekä kaupunkeihin. Stahl huomauttaa, että tavatessaan vanhan ystävän vuosien kuluttua voi silti tuntea, että hänet on nähnyt viimeksi eilen.

– Se on kuin aikaa ei olisi kulunut lainkaan.

2. Sinun täytyy huolehtia vanhemmistasi

Stahlin vanhemmat ovat yli 70-vuotiaita ja kärsivät jo erilaisista iän tuomista sairauksista ja terveyshuolista.

– On tärkeä ymmärtää perheen terveyshistoria ja tietää vanhemmistasi kaikki oleellinen, jotta voit hoitaa kaikki mahdollisesti eteen tulevat lääketieteelliset tilanteet, Stahl vinkkaa.

3. Suuria häitä arvostetaan aivan liikaa

Stahl itse meni naimisiin hulppeassa seremoniassa, jossa nautittiin mahtavasta ruoasta ja ihanasta musiikista. Hän kuitenkin toteaa, että lausahdus "jos olisin silloin tiennyt, mitä tiedän nyt" pätee erityisesti hänen hääjärjestelyihinsä: nykyisin hän ei enää ryhtyisi samanlaiseen häärumbaan.

– Jos todella haluat pitää hääjuhlan, keskity vieraslistan laatimiseen, karsi paikalle vain ihmiset, joiden täytyy olla siellä. Tee, miten minä tekisin, jos saisin mahdollisuuden tehdä sen kaiken uudelleen: menkää pitkälle, ihanalle häämatkalle ja aloittakaa yhteinen elämänne ilman häähössötystä.

4. On hauskempaa olla vanhempi kuin se hauska eno lapselle

Stahl hukutti siskontyttärensä lahjoihin, kun tämä syntyi, tarjoutui veljenpoikansa lapsenvahdiksi ja oli muutenkin mukana lasten elämässä. Hän ei kuitenkaan voisi kuvitella elämää ilman omia lapsiaan.

– Seikkailut, joita teemme, ja pelit, joita pelaamme, niille ei voi panna hintaa. Toivoisin, että jokaisen hetken voisi vangita, Stahl sanoo.

5. Vähemmän on enemmän

Nuorempana matkalla ollessaan Stahl varasti hotellihuoneesta kaiken, minkä irti sai; hän pinosi kotiinsa lehtiä ja muuta satunnaista tavaraa, jota saattaisi tarvita.

Kun Konmari-menetelmä nousi suosioon, se vei Stahlinkin mukanaan: hän heitti lehdet pois ja hankkiutui samalla eroon muun muassa käyttämättömistä vaatteista, turhista papereista ja kirjoista.

– Lakkasin roikkumasta kiinni missään, mikä ei tuonut minulle onnea. Otin myös käyttöön työasun: käytän samanlaista asua joka päivä, eikä kukaan huomaa, Stahl sanoo.

6. Huolla kehoasi

Vuosien varrella Stahl on loukkaantunut urheiluharrastuksissa useasti. Hän muistuttaa, että hyvään kuntoon voi päästä koska tahansa, mutta kunnossa pysyminen on helpompaa, jos aloittaa kuntoilemisen aikaisin.

7. Ole kärsivällinen urasi suhteen

Stahl opiskeli kaupan alaa, mutta päätyi media-alalle. Helppoa se ei kuitenkaan ollut, koska Stahlilta puuttui alan vaatima koulutus.

– Minulla on myös ollut urallani huonoa tuuria: minut on irtisanottu, alennettu, työpaikkalehteni lopetettiin ja olen ollut osa vaikeita startup-yrityksiä – olen hakenut työttömyyskorvausta seitsemästi, Stahl sanoo.

Hän kuitenkin kokee kukoistavansa alallaan, ja suuren läpimurron odottaminen on sen arvoista.

8. Ota taloudellinen tasapainosi vakavasti

– Olen aina ollut hyvä säästämään rahaa – jos meillä oli sitä. Mutten koskaan ottanut riskejä, jotta tekisin lisää rahaa, tai että raha "tekisi minulle töitä", Stahl sanoo.

Nyt hän yrittää tasapainottaa tilinsä eläkettä silmällä pitäen.

– Opetus on tämä: elämässäsi ei ole koskaan liian aikaista miettiä myöhempää elämääsi.

Lue myös:

    Uusimmat