30 tapaa, joista sinun tulisi luopua ennen kuin täytät 30 vuotta

0:25

Jos 30-vuotissyntymäpäivä alkaa olla nurkan takana, kannattaa pysähtyä hetkeksi pohtimaan omia elämäntapoja. Tietyistä haitallisista tavoista on syytä luopua, jos haluaa voida paremmin. 

Katso yllä olevalta videolta, miten voit treenata kotona ilman välineitä.

Hei sinä viittä vaille kolmikymppinen, oletko ikinä miettinyt elintapojasi? Independent-sivusto listasi 30 haitallista tapaa, joista kannattaa luopua ennen kuin täyttää pyöreitä vuosia. Näin edessä on terveellisempi ja mielekkäämpi loppuelämä.

1) Elät vain viikonloppuja varten

Jos arkesi on yhtä viikonlopun odottamista, kannattaa asialle tehdä jotain. Keksi arki-iltojen ratoksi jokin mieluisa harrastus, sillä töiden ulkopuolellakin olisi hyvä olla muutakin tekemistä ja ystäviä.

2) Ostat kertakäyttöisiä vaatteita

Olet ehkä aiemmin ostanut halvan hinnan houkuttamana vaatteita, joita pidit päälläsi vain muutaman kerran. Mikset sen sijaan satsaisi laadukkaampiin tavaroihin, vaikka ne maksaisivatkin hieman enemmän?

3) Poltat tupakkaa seuran vuoksi

Tupakointi ei ole hyväksi, ei edes silloin tällöin juhlissa. Jätä siis polttamatta edes seuran vuoksi. Vähäinenkin tupakointi altistaa sydänsairauksille ja syövälle, Independent valistaa.

4) Pidät kiinni kaverisuhteista, jotka ovat tulleet tiensä päähän

Kaikkien opiskeluaikojen kaverien kanssa ei välttämättä tule oltua tekemisissä enää valmistumisen jälkeen, kun elämä vie eri suuntiin. Tämä tosiasia kannattaa vain hyväksyä ja panostaa ystävyyssuhteiden määrän sijaan niiden laatuun. Muutama läheinen ystävä on parempi kuin 500 puolituttua Facebook-kaveria.

5) Menet nukkumaan milloin sattuu

Jos sinulla on ollut tapana valvoa yön pikku tunneille, nyt on aika lopettaa. Mieti, mikä on itsellesi luontainen nukkumaanmenoaika ja pysy siinä. Unen laatu paranee.

6) Uskot, että aineenvaihduntasi estää sinua lihomasta

Niin se vain on, että painonhallinta vaikeutuu vanhemmiten. Jos haluat pysyä kunnossa, kannattaa urheilla vähintään kolmesti viikossa.

7) Suosit ”kyykkyviinejä”

Monet nuoret suosivat Alkon alimpien hyllyjen tuotteita niiden halvan hinnan vuoksi, mutta kolmenkympin rajapyykin lähestyessä olisi hyvä miettiä yleisesti ottaenkin omia alkoholin kulutustottumuksia. Yksi keino vähentää juomista voisivat olla laadukkaammat viinit, jotka maistuisivat paremmalta.

8) Pidät kaverien näkemistä itsestäänselvyytenä

Olisi varmasti houkuttelevaa jättää tyttöjen viikonloppureissu tai kaverin polttarit väliin, jos on aikeissa maksaa puolen vuoden päässä siintävän reissun lentoliput. Muista kuitenkin, että tällaisten seikkailujen aika elämässäsi on suhteellisen lyhyt. Myöhemmin asuntolainan tai perheen myötä tuollaisiin huvituksiin ei välttämättä ole varaa.

9) Roikut tyypissä, jota ei selkeästi kiinnosta

Lakkaa tekemästä kompromisseja rakkausasioissa. Jos näyttää siltä, että toista osapuolta ei kiinnosta samalla tavalla kuin sinua, anna hänen mennä ja suuntaa katseesi eteenpäin.

10) Teet asioita, koska sinun ”täytyy”

Elämä on liian lyhyt siihen, että tekisit asioita, joista et nauti. Jätä siis illanistujaiset väliin, jos intosi ei riitä.

11) Pidät fyysistä kuntoa henkistä jaksamista tärkeämpänä

Säännöllinen liikunta tekee hyvää, mutta jos koet olevasi jatkuvasti jaksamisesi äärirajoilla, on syytä pysähtyä. Treenauksen ja terveellisen ruokavalion tulisi saada sinut voimaan paremmin. Jos näin ei ole, älä raahaudu väkisin salille.

12) Turvaudut pikadieetteihin

Herkuttelun jälkeen olet saattanut turvautua rankkoihin dieetteihin tiputtaaksesi kertyneet kilot. Nyt olisikin korkea aika ottaa vihannekset ja hedelmät osaksi päivittäistä ruokavaliota. Kilot on helpompi karistaa vyötäröltä, jos syö yleisesti ottaenkin terveellisesti.

13) Et ole kerännyt lentomatkoistasi bonuspisteitä

Independent-lehden mukaan jokaisen olisi syytä ryhtyä jonkin lentoyhtiön kanta-asiakkaaksi, ansaituilla bonuspisteillä voi päästä edullisemmin matkaan seuraavalla kerralla.

14) Vietät aikaasi ihmisten seurassa, jotka eivät arvosta sinua

Jos ympärilläsi on ihmisiä, jotka eivät välitä sinusta, älä sinäkään heistä. Älä tuhlaa aikaasi kuluttaviin ihmissuhteisiin vaan siirry niiden seuraan, jotka pitävät sinusta juuri sellaisena kuin olet.

15) Ostat ympäristölle haitallisia puhdistusaineita

On tullut aika kiinnittää huomiota planeettamme tulevaisuuteen. Se onnistuu pienillä teoilla, kuten alkamalla käyttää ympäristöystävällisiä siivoustuotteita.

16) Perut sovittuja tapaamisia viime hetkellä

Kolmenkympin korvilla ihmisten aikatauluilla on taipumus täyttyä jopa kuukausien päähän. Luotettava ystävä ei lähetä kaverilleen viisi minuuttia ennen sovittua tapaamista viestiä, että ei pääsekään paikalle.

17) Olet loppukuusta rahaton

Olisi korkea aika oppia hallitsemaan rahankäyttöä. Tähän löytyy avuksi esimerkiksi monenlaisia kännykkäsovelluksia.

18) Viivytät ottamasta puheeksi vaikeita asioita

Asia ei siitä helpotu, vaikka sitä viivyttäisi. Sano siis suoraan toiselle, jos jokin asia vaivaa. Kiität itseäsi jälkikäteen, kun kivi on vierähtänyt sydämeltäsi.

19) Huijaat itseäsi

Jos pidät urheiluna sitä, että kävelet juoksumatolla puoli tuntia, ole rehellinen. Teet vain hallaa itsellesi. Lakkaa siis uskottelemasta itsellesi, että vihannesten saanniksi riittää se, että syöt perunoita.

20) Et juo tarpeeksi vettä

Kahvia ja limsaa saattaa kulua paljonkin, mutta vettä menee vain lasillinen. Kuulostaako tutulta? Skarppaa hieman ja ota tavaksesi juoda enemmän vettä. Kehosi kiittää.

21) Käyt ulkona joka viikonloppu

Monien mielestä krapula pahentuu iän myötä. Ehkä olisikin parempi käydä viihteellä joka ainoan viikonlopun sijaan vain silloin tällöin.

22) Krapula vie koko päivän

Useimmat meistä tietävät, miten huono olo baarireissun jälkeisenä päivänä voikaan olla. Sinulla saattaisi olla muutakin tekemistä kuin viettää koko baari-illan jälkeinen päivä pahoinvoivana sängyn pohjalla.

23) Syöt roskaruokaa baarireissun jälkeen

Mikäpä olisi sen houkuttelevampaa kuin napata mukaan hampurilainen pilkun jälkeen. Tästä haitallisesta tavasta on kuitenkin syytä luopua.

24) Et huolehdi hampaistasi

Hampaiden pesu ei aina huvita, mutta tavasta ei sovi luistaa edes baari-illan jälkeen. Sinulla on vain yksi purukalusto, joten ota käyttöön hammaslanka ja käy säännöllisesti hammaslääkärissä.

25) Et käytä aurinkovoidetta

Aurinkovoiteen käyttö kannattaa. Suurin osa asiantuntijoista suosittelee suojaamaan ihon myös talvella.

26) Mietit jatkuvasti, mitä muut sinusta ajattelevat

On ajanhukkaa murehtia sitä, mitä mieltä muut ovat sinusta.

27) Sinulla ei ole tavoitteita

Joskus kannattaa pysähtyä miettimään, mitä oikeastaan haluaa elämältään. Onko parisuhde tyydyttävä? Pidätkö työstäsi? Siten voit muuttaa elämäsi sellaiseen suuntaan, josta oikeasti nautit.

28) Et palauta nettikaupasta ostamiasi vääränkokoisia vaatteita

Jos verkkokaupasta tilaamasi paita ei sovi, palauta se. Turha sitä on säilöä vaatekaapin perukoilla.

29) Yrität muistaa kaikki menosi ilman kalenteria

Hyvä keino vähentää stressiä on hankkia kalenteri ja pistää sinne ylös kaikki tärkeät tapaamiset.

30) Ostat kahvin joka aamu

Työ- tai koulumatkalla tuoreen kahvin tuoksu saattaa tuntua miltei vastustamattomalta, mutta mietipä hetki. Independent-lehti kertoo tutkijoiden laskeneen, että ostettuihin kahvikupposiin saattaa kulua vuosittain satojakin euroja. Samalla summalla pääsisi jo kaukomaille. Halvemmaksi tulee keittää kahvi kotona ja ottaa se mukaan termosmukissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja