4 vinkkiä: Näin saat helpommin unen päästä kiinni

Yleensä juuri silloin kun olisi erityisen tärkeää herätä virkeänä uuteen päivään, tulee yö nukuttua jännityksen vuoksi erityisen huonosti. Omalla toiminnalla voi kuitenkin vaikuttaa nukahtamiseen ja unen laatuun yllättävän paljon.

Pienillä asioilla voi vaikuttaa merkittävän paljon siihen, kuinka nopeasti unen päästä voi saada kiinni ja kuinka hyvin yöllä tulee nukuttua.

Urheile

Urheilun vaikutuksia uneen on tutkittu Pittsburghin yliopiston uneen perehtynyt tohtori Chris Kline kertoo, että jo urheilemalla vain puolet 150 minuutin viikoittaisesta urheilusuosituksesta voi helpottaa merkittävästi nukahtamista illalla. Etenkin heti aamusta harjoitetun liikunnan positiivisista vaikutuksista unensaannin helpottumiseen on saatu lupaavia tuloksia. Lyhytkin urheilusessio voi siis parantaa unta.

Himmennä valoja

Kaksi tuntia ennen suunniteltua nukkumaanmenoa olisi hyvä himmentää kodin valaistusta. Valaistuksen vähentäminen vihjaa keholle, että kohta on aika painua pehkuihin – samaan tapaan kuin ennen muinoin auringonlasku kertoi siitä, että pian on yö.

Älä tuijota televisiota

Noin tuntia ennen nukkumaanmenoa olisi hyvä rauhoittua ja välttää tietokoneen tai televisioruudun tuijottamista. Sen lisäksi, että ruutujen valo virkistää, pitää informaatiotulva aivot erityisen aktiivisina.

Jos olet tottunut katsomaan televisiota tai käyttämään tietokonetta nimenomaan juuri ennen nukkumaanmenoa, voit suojella kroppaasi niiden ärsykkeiltä muös himmentämällä ruutujen kirkkautta.

Rentoudu

Puolisen tuntia ennen kuin unen olisi syytä tulla silmään on tärkeää rauhoittua täysin. Valmistautuminen uneen voi tapahtua esimerkiksi yölampun valossa kirjaan uppoutuen. Älä kuitenkaan valitse liian vauhdikasta kirjaa, jotta maltat mennä nukkumaan!

Lue myös:

AVA

Kuva: Shutterstock

Lähde: Health.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja