10 hämmentävää faktaa unesta – tiesitkö näitä?

Vaikka uni on äärimmäisen tärkeä osa jokaisen vuorokausirytmiä, tiedetään unesta hämmentävän vähän tarkkoja yksityiskohtia.

Uni on salaperäinen, mutta tärkeä osa jokaisen ihmisen vuorokausirytmiä. Nukkumiseen liittyy myös monia hämmentäviä faktoja, jotka saattavat tulla suurenakin yllätyksenä.

1. Kaikkien aikojen valvomisennätys on 18 päivää, 21 tuntia ja 40 minuuttia. Ennätys tehtiin keinutuolimaratonin aikana. Ennätyksenhaltija kärsi valvomisen vuoksi hallusinaatioista, vainoharhaisuudesta, hänen näköaistinsa ja puhekykynsä heikentyi ja hänen muistinsa ja keskittymiskykynsä oli ajoin hyvin heikko.

2. Sen perusteella ei voi vielä varmasti sanoa, että joku on hereillä, jos hänen silmänsä ovat auki. On nimittäin mahdollista, että ihminen nukkuu silmät auki, itsekään siitä tietämättä.

3. Nopeasti nukahtaminen ei ole ainoastaan hyvä asia. Kun ihminen nukahtaa alle kymmenessä minuutissa, ovat unet jääneet liian vähälle. Ideaali nukahtamisaika on 10-15 minuuttia. Kun uni tulee noin vartissa, kertoo se siitä, että väsymys on riittävä syvään uneen ja että yöunet riittävät väsymyksen katoamiseen.

4. Unia nähdään useissa unen eri vaiheissa. Aiemmin on luultu, että unia nähdään vain REM-unessa, mutta nykytutkimuksen valossa voidaan sanoa, että unia nähdään muulloinkin. Ei ole lainkaan poissuljettua, että ihminen näkisi nukkuessaan jatkuvasti unia toisensa jälkeen.

5. REM-unen aikana unet ovat erilaisia kuin muun unen aikana. REM-unet ovat usein tunnistettavissa monimutkaisempien juonikuvioidensa perusteella, kun muihin univaiheisiin kuuluvat unet ovat usein mielikuvituksettomampia ja yksinkertaisempia.

6. Tietyt silmien liikkeet unen aikana kertovat tietyistä tapahtumista unessa. Tutkimusten mukaan silmien liikkeistä on mahdollista päätellä tietyissä tapauksissa unen yksittäisiä tapahtumia.

7. Kun norsut vaipuvat REM-uneen, ne ovat makuuasennossa. Kun vastaavasti norsut eivät ole nukkuessaan REM-vaiheessa, nukkuvat ne seisaaltaan.

8. Hyvinkin lyhyillä päiväunilla on muistia parantava vaikutus. Jopa vain kuuden minuutin mittaiset torkut tehostavat tutkimuksen mukaan muistia.

9. Nukkumista pidetään usein erityisen nautinnollisena touhuna ja siihen löytyy tieteellisesti todistettu syy. Elimistö tuottaa nimittäin unen aikana kivun tunnetta vähentäviä ja hyvää oloa aikaansaavia endorfiineja

10. Hylkeiden, delfiinien ja valaiden nukkuessa niiden toinen aivopuolisko on aktiivisena ja toinen unessa. Tämä johtuu siitä, että hereillä oleva aivopuolisko pitää huolen siitä, että eläimen on pystyttävä pysyttelemään tarpeeksi lähellä pintaa pystyäkseen hengittämään unen aikanakin.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Lähteet: Listverse, Wikipedia

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat