33-vuotias brittimies kärsii long covidin vuoksi oudosta oireesta – jalat sinertyvät seistessä

"Jokainen aamu on lottoarvonta"– kolme long covidiin sairastunutta kertoo viheliäisestä taudista 6:12
KATSO MYÖS: "Jokainen aamu on lottoarvonta" – kolme long covidiin sairastunutta kertoo viheliäisestä taudista

Long covid toi brittimiehelle oireen, jossa jalat sinertyvät seisoessa.

Pitkittynyt korona eli long covid toi brittimiehelle erikoisen oireen. Leedsin yliopiston tapausraportissa kerrotaan 33-vuotiaasta potilaasta, jonka jalat alkoivat koronataudin sairastamisen jälkeen sinertää vain kymmenen minuutin seisomisen jälkeen. Lääkäri Manoj Sivanin raportti julkaistiin Lancet-julkaisussa.

Mikä on long covid?

Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireista puhutaan, kun oireet ovat kestäneet yli kolme kuukautta. Suomessa noin kolmannekselle koronavirusinfektion sairastaneista käy niin. 

Koronavirusinfektion jälkeiset pitkäaikaisoireet ovat suhteellisen yleisiä, mutta tutkimuksen mukaan ne useimmiten menevät ohi muutamassa kuukaudessa ja viimeistään vuoden sisällä koronainfektiosta.

Jalat sinertyivät seistessä

Raportin mukaan miehen jalat alkoivat punoittaa minuutin seisomisen jälkeen. Tämän jälkeen jalat alkoivat sinertää, ja potilaan mukaan kymmenen minuutin jälkeen jaloissa tuntui kutinan kaltaista tunnetta. 

Kun mies istui, jalkojen väri normalisoitui kahdessa minuutissa.

Potilaan mukaan oire alkoi koronataudin jälkeen. Hänellä on diagnosoitu POTS eli posturaalinen ortostaattinen takykardiaoireyhtymä. Se kiihdyttää sydämen sykettä pystyasennossa. Tilaan liittyy myös akrosyanoosi eli pintaverenkierron häiriön aiheuttama sinerrys iholla.

– Tämä oli silmiinpistävä akrosyanoositapaus potilaalla, jolla ei ollut ollut vastaavaa ennen covid-19-infektiotaan, Sivan sanoo tiedotteessa.

Sivanin mukaan potilaat eivät välttämättä ymmärrä, että sinerrys voi johtua long covidista. Hänen tiiminsä on tutkinut myös muita sairauksia, jotka voivat aiheutua koronainfektiosta. Sivanin mukaan lisää tietoisuutta erilaisista sairauksista tarvitaan, koska se helpottaa diagnosointia ja auttaa sairauksien hallinnassa.

Katso myös: Long covidista ei ole tulossa kansansairautta, sanovat asiantuntijat

Long covidista ei ole tulossa kansansairautta, sanovat asiantuntijat 2:00
Asiantuntijahaastattelu vuodelta 2022.

Lähteet: Sky News, Pots.fi

Lue myös:

    Uusimmat