3-vuotias brittipoika sairastui koronaan yhdistettyyn vakavaan lastentautiin – äiti kertoo pahenevista oireista: "Se oli pelottavaa"

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso videolta listaus tyypillisimmistä oireista.

Brittipojan epäillään sairastuneen koronavirukseen yhdistettyyn Kawasakin tautiin. Lapsen äiti kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle taudin pelottavista oireista.

Vakava tauti alkoi hyvin lievillä oireilla. Toisena pääsiäispäivänä 3-vuotias Marley Grix valitti niskakivuista, joiden hänen äitinsä Hayley arveli johtuvan huonosta nukkuma-asennosta. Seuraavien muutamien päivien aikana vanhempien huoli alkoi kasvaa.

– Loppuviikon ajan hänen vointinsa paheni asteittain. Hänellä oli ripulia, vatsakipuja ja lämpöä. Puhuin lääkärin kanssa puhelimessa käytännössä joka päivä, Hayley sanoo BBC:lle.

Perjantaihin mennessä Marleyn oireilu alkoi jo pelottaa äitiä. Poika oli todella väsynyt eikä hänen korkea kuumeensa laskenut. Lapsen kaulan imusolmukkeet olivat turvonneet ja kieli tulehdutunut.

– Hänen kätensä ja jalkansa olivat kirkkaanpunaiset ja silmänsä verestävät. Hän hengitti hyvin nopeasti. Se oli pelottavaa, Hayley muistelee.

Pojalla ei todettu koronavirustautia

Vanhemmat päättivät kuunnella vaistoaan ja viedä lapsensa sairaalaan. Lääkärit epäilivät, että Marley saattaisi olla sairastunut koronavirukseen. Pojan oireet täsmäsivät myös virukseen liitettyyn Kawasakin tautiin.

Kawasakin tauti on erityisesti pienillä lapsilla esiintyvä verisuonitulehdustauti, jonka laukaisijaksi epäillään infektion laukaisemaa tulehdusreaktiota. Taudin oireita ovat muun muassa jatkuva korkea kuume, silmän sidekalvojen punoitus, ihottuma, suurentuneet kaulan imusolmukkeet, suuoireet, vatsakivut ja ripuli.

Isossa-Britanniassa toistakymmentä lasta on sairastunut uudenlaiseen ja mahdollisesti vaaralliseen oirekirjoon, jossa on sekä toksisen sokkioireyhtymän että epätyypillisen Kawasakin taudin piirteitä. Koska Kawasakin tauti on hyvin harvinainen, ovat lukuisat koronaepidemian kanssa päällekkäin sattuneet tautitapaukset herättäneet lääkäreissä epäilyn kahden taudin yhteydestä.

Marleylle tehty koronavirustesti osoittautui negatiiviseksi. Lääkärit hoitavat poikaa epätyypilliseen Kawasakin tautiin sairastuneena potilaana.

Hayley on kertonut perheensä rankoista viikoista Facebookissa. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Älä vitkuttele hoitoon hakeutumisen kanssa

Marley on päässyt sairaalasta kotiin toipumaan. Hayley-äiti toivoo, että perheen tarina auttaisi samanlaiseen tilanteeseen joutuvia vanhempia.

– Jos lapsesi voi huonosti ja vaistosi kertoo, ettei kaikki ole kunnossa, hae apua välittömästi.

Hayley huomauttaa, että osa ihmisistä pelkää sairaaloihin menemistä koronapandemian vuoksi. Vakavissa sairaustapauksissa tulee kuitenkin hakeutua hoitoon pelosta huolimatta. Esimerkiksi Kawasakin tautia epäiltäessä hoitoon tulee hakeutua saman tien.

Lue myös:

    Uusimmat