Milloin on syytä lähteä lääkäriin? 7 vaarallista oiretta lapsilla: "Todella huolestuttava merkki"

Pitääkö töihin mennä, jos kuume ei nouse? 3:20
Pitääkö töihin mennä, jos kuume ei nouse? EK:n asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara vastaa.

Pitkittyneet oireet, huonontunut yleisvointi ja normaalista poikkeava käytös ovat syitä viedä sairas lapsi lääkäriin.

Kauhutarinat aluksi harmittomilta vaikuttaneista oireista, jotka olivatkin merkkejä tappavista taudeista, ovat yksittäistapauksia. Today-sivusto kokosi yhteen sellaiset oireet, joiden vuoksi lapsi olisi syytä viedä lääkäriin.

1. Korkea kuume

Kuume on oire elimistön tulehdusreaktiosta, eikä kuume sinänsä ole juuri koskaan vaarallista. Kuumeen rajana pidetään yleensä 37,5 °C kainalosta mitattuna. Jos lapsen kuume nousee lähemmäs 39 °C, kannattaa vanhempien soittaa viipymättä terveydenhuoltoon. Lapsen kanssa on syytä käydä lääkärissä myös, jos kuume kestää yli viikon tai sen syy on epäselvä.

Terveyskirjasto alleviivaa artikkelissaan, että olennaista kuumeen vakavuuden arvioinnissa on lapsen yleisvointi: poikkeuksellisen väsynyt ja sairaanoloinen lapsi tulee toimittaa lääkäriin jo ensimmäisenä kuumepäivänä.

2. Hengitysvaikeudet

Ylähengitystieinfektio eli tutummin flunssa aiheuttaa kurkkukipua, tukkoisuutta ja yskää. Lapsen lievät hengitysongelmat ovat osa normaalia sairastamista, mutta jos hengitys muuttuu tiheäksi ja puuskuttavaksi tai hengitykseen liittyy selvää vinkunaa, on lapsi syytä viedä lääkäriin.

3. Laajentuneet pupillit

Lapsilla on tapana kolautella päätään milloin mihinkin. Milloin kolauksesta pitää huolestua? Yhdysvaltalainen lastenlääkäri Sarah Bode sanoo Todaylle, että silmät voivat kertoa aivotärähdyksestä.

– Jos pupillit eivät reagoi mihinkään tai ovat laajentuneet tai eri kokoiset, se on todella huolestuttava merkki, Bode sanoo.

Laajentuneet pupillit eli mustuaiset voivat kertoa aivojen turpoamisesta tai sisäisestä verenvuodosta, jota ei tapahdu vain lievän aivotärähdyksen seurauksena. Pysyvä pupillien laajentuminen voi olla myös merkki kasvaimesta.

Lievemmästä aivotärähdyksestä kieliviä oireita ovat tajunnan menettäminen iskun jälkeen, päänsärky, huimaus, oksentelu ja outo käyttäytyminen. Edellä mainitut oireet lapsen pään kolahtamisen jälkeen ovat syy hakeutua lääkäriin.

4. Mustelmat oudoissa paikoissa

Pää ei ole ainoa kehon osa, jota lapsella on tapana kolautella erinäisiin paikkoihin. Loukkaantumiset voivat johtaa mustelmiin, mikä on täysin normaalia. Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos mustelmia ilmenee oudoissa paikoissa, kuten keskellä selkää tai rintaa, tai jos vanhempi ei tiedä, mistä mustelma on saanut alkunsa.

Lastenlääkärin kanssa kannattaa puhua myös, jos lapsella on usein isoja mustelmia.

5. Oksentelu ja iho-oireet

Oksentelu johtuu usein viruksen aiheuttamasta vatsataudista, johon liittyy myös ripulia. Päiviä jatkuva oksentelu ja oksenteluun liittyvä korkea kuume ovat syitä ottaa yhteys terveydenhuoltoon. Myös oksennuksen yhteydessä nouseva ihottuma voi olla syy sairaalareissuun.

– Ensimmäiset ruoka-allergian oireet voivat olla yllättäen iskevää vatsakipua ja oksentelua, joita seuraa joko kasvojen turpoaminen, kutiaminen tai nokkosihottuma, Bode sanoo Todaylle.

6. Kuivuminen

Vatsataudista kärsivää lasta tulee hoitaa hyvällä nesteytyksellä. Pelkkä vesi ei riitä korvaamaan menetettyjä suoloja ja kaloreita, vaan lapselle tulee antaa myös laimeita mehuja, mehukeittoja tai mehujäätä.

Joskus nesteytys ei kuitenkaan onnistu. Jos lapsi itkee, mutta ei kyynelehdi, eikä virtsaa useisiin tunteihin, on syytä ottaa välittömästi yhteyttä lääkäriin. Muita kuivumisen merkkejä ovat kuivat huulet ja suu sekä vauvalla pään aukileen painuminen sisäänpäin. Alle kolmen kuukauden ikäinen vauva tulee toimittaa lääkäriin, jos vauva alkaa oksennella voimakkaasti.

Terveydenhuoltoon on syytä ottaa yhteys myös, jos oksentavan lapsen yleiskunto heikkenee, oksennuksen mukana on verta, oksennus näyttää kahvinporoilta tai lapsella on perussairaus, kuten diabetes.

7. Voimattomuus

Vanhemmat tuntevat parhaiten lapsensa normaalin käytöksen. Jos lapsen käyttäytyminen muuttuu yhtäkkiä erikoiseksi, on vanhempien syytä pohtia yhteyden ottamista terveydenhuoltoon. Hälytysmerkkejä ovat esimerkiksi ruokahaluttomuus, liikkumattomuus ja voimattomuus.

– Jos lapsi yhtäkkiä vain makaa tekemättä mitään eikä ole kiinnostunut mistään, sinun pitäisi soittaa lastenlääkärille, yhdysvaltalainen lastenlääkäri Lana Gagin sanoo Todaylle.

Lue myös:

    Uusimmat