Pikkulapsen oireet hämäsivät lääkäreitäkin – äiti jakoi varoittavan tarinan: ”Tästä taudista jokaisen vanhemman pitäisi olla tietoinen”

1:29
Videolla näytetään, miten lasta elvytetään.

Australialaisäiti varoittaa muita vanhempia harvinaisesta Kawasakin taudista, jonka diagnosointi on hankalaa, sillä taudin oireita esiintyy myös monissa tavallisissa infektioissa. Varhainen hoito on kuitenkin tärkeää, sillä Kawasakin tauti voi johtaa sepelvaltimoiden tukoksiin.

– Tästä taudista jokaisen vanhemman pitäisi olla tietoinen, Bindy Scott kirjoittaa Kidspot-sivustolla.

Bindyn alle 2-vuotias lapsi Tommy sairastui Kawasakin tautiin, joka on erityisesti pienillä lapsilla esiintyvä verisuonitulehdustauti. Pahimmillaan tauti voi johtaa sydämen sepelvaltimosuonten laajentumiin, jotka puolestaan voivat johtaa sepelvaltimoiden tukoksiin.

Kawasakin tautia epäillessä onkin tärkeää hakeutua heti hoitoon. Valitettavasti taudin oireet ovat hankalasti tulkittavissa. Tämän Bindy sai kokea omakohtaisesti.

Lapsen vointi heikkeni nopeasti

Eräänä aamuna Bindy huomasi, että Tommy oli hieman kipeän oloinen. Lapsen ruokahalu oli vähentynyt, mutta vanhemmat pistivät sen puhkeavan poskihampaan piikkiin.

Päivän mittaan pojan olotila alkoi heiketä. Taapero muuttui veltoksi ja kuumeiseksi. Koko yö meni lapsen huutaessa.

Aamun valjetessa vanhemmat huomasivat, että pikkupojan vatsaan oli noussut ihottumaa. Vaippoja vaihtaessaan vanhemmat tajusivat ihottuman levinneen myös lapsensa selkään. He päättivät lähteä siltä seisomalta päivystykseen.

Oireet pahenivat hoidosta huolimatta


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Lääkäri oletti lapsen kärsivän virustaudista. Perhe lähetettiin kotiin, mutta he joutuivat palaamaan takaisin sairaalaan vielä samaisena päivänä. Ihottuma oli pahentunut ja nyt uusi lääkäri uskoi, että kyseessä oli allerginen reaktio. Lapselle annettiin antihistamiineja ja steroideja.

Lääkkeet tehosivat Tommyn ihottumaan, mutta pian Bindy sai soiton sairaalasta. Lääkärit epäilivät tulirokkoa ja halusivat perheen palaavan sairaalaan. Matkalla Tommyn kunto heikkeni jälleen ja ihottuma palasi. Lääkärit määräsivät lapselle penisilliiniä, ja perhe palasi taas kotiinsa.

Muutaman tunnin kuluttua Tommy alkoi oksentaa. Lääkärit epäilivät, että syy oli tulirokon, kuumeen ja lääkityksen yhdistelmässä. Seuraavana päivänä lapsi alkoi oksentamisen lisäksi ripuloida ja vanhemmat veivät hänet takaisin sairaalaan.

Muutaman mutkan kautta perhe päätyi yksityiseen sairaalaan, jossa Tommy kävi läpi tutkimuksia ja sai lääkkeitä. Lääkärit epäilivät, että lapsella saattaisi olla verenmyrkytys, useita virustartuntoja tai aivokalvontulehdus.

– Vaihtoehdot olivat kauhistuttavia, Bindy kirjoittaa.

Seuraavina päivinä kyyneleet valuivat. Bindyn pieni leikkisä poika oli muutamassa päivässä muuttunut niin sairaaksi, ettei jaksanut kuin nukkua. Pikkupoika ei ollut syönyt mitään päiviin. Ihottuma levisi pitkin lapsen kehoa ja hän oli todella turvonnut.

Lopullinen diagnoosi: Kawasakin tauti

Vajaa viikko ensimmäisten oireiden ilmaantumisen jälkeen lääkärit kertoivat Bindylle, että he olivat alkaneet epäillä Tommyn sairastavan Kawasakin tautia.

Kawasakin tauti on pienillä lapsilla esiintyvä verisuonitulehdustauti. Sen oireita ovat esimerkiksi jatkuva korkea kuume, silmän sidekalvojen punoitus, ihottuma, suurentuneet kaulan imusolmukkeet sekä suuoireet. Lisäksi lapsella voi olla muitakin vaivoja, kuten korvatulehdusta, vatsakipua, ripulia ja sydäntulehdusta.

Suomessa Kawasakin tautia tavataan noin 30 lapsella vuodessa. Sen syntymekanismi on tuntematon eikä ehkäisykeinoja tunneta.

Tommy alkoi saada lääkehoitoa Kawasakin tautiin. Muutamassa päivässä lapsen vointi alkoi kohota. Tommy leikki, söi ja vaikutti pirteämmältä. Hoito tehosi hyvin ja nyt vanhemmat rukoilevat, ettei Kawasakin tauti ehtinyt vaikuttaa lapsen sydämeen.

Vanhempien tulee taistella lapsensa puolesta

Bindy haluaa rohkaista muita vanhempia hakemaan lapselleen hoitoa, jos tämä saa jonkun diagnoosin, mutta oireet vain pahenevat. Vanhempien pitää taistella lastensa puolesta.

– Mene takaisin, kunnes hoito toimii tai näet edistystä, Bindy kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja